Annons

Vilks åtalad för återuppbyggnad av Nimis

Konstnären Lars Vilks åtalas efter återuppbyggandet av konstverket Nimis. Enligt åklagaren har han gjort sig skyldig till brott mot områdesskyddet i naturreservatet.
Kullabygden • Publicerad 19 december 2017
Lars Vilks verk ”Nimis” i Kullabygden för ett år sedan, efter en stor brand i området.
Lars Vilks verk ”Nimis” i Kullabygden för ett år sedan, efter en stor brand i området.Foto: Björn Lindgren/TT

Ungefär en fjärdedel av Lars Vilks konstverk Nimis, byggt av drivved på Kullaberg, brann ner i november förra året och efteråt sade konstnären att han planerade att bygga upp det igen.

– Det är klart att det ska byggas upp. Jag har alltid sagt att vandaliseras det, så ska man återställa det och göra det lite större för att markera hur det går till, sade han till TT.

Annons

Åklagare Lars Magnusson säger till SVT Nyheter Helsingborg att det uttryckligen står i reservatföreskrifterna att man inte får uppföra några anläggningar i området och att Nimis räknas som en anläggning. Lars Vilks hävdar däremot att han endast har säkrat konstverket efter branden.

Konstverket besöks av omkring 40000 människor om året, enligt Lars Vilks, som hänvisar till ett avtal med länsstyrelsen om att han ska se till att det är säkert. Till TV4 säger han att åtalet ger ny energi till själva projektet, som varit föremål för många tidigare rättsprocesser.

– Konstverket är själva processen. Länsstyrelsen är en viktig medspelare i det här dramat. Det är bara att tacka och ta emot. (TT)

Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons