Wanås: Louise Bourgeois

Kultur Artikeln publicerades

Louise Bourgeois väldiga skulptur "Maman" känns lika hemma på Wanås, som mossan i skogen, menar Anders Blomdahl.

Fruktansvärd och underbar blir hon överraskande synlig mellan de kala träden på andra sidan vattnet, lika grå och elegant knotig som grenverket men ändå omisskännlig. Den som redan beundrat "Maman" i stadslandskapet i Ottawa eller Bilbao lär få en helt ny upplevelse när hon här framträder i naturmiljö, lika självklart hemma som mossan på marken, och synnerligen övertygande.

Kunskapen om att leddjurens storlek begränsas av deras andningssystem räcker inte till för att hålla fantasin i tyglarna. Du blir lika skrämd som Tintin i "Den mystiska stjärnan".Spindeln har en vördnadsvärd mytologi med kvinnliga förtecken: Navaho-folket har en Spindelkvinna som urmoder och i Grekland förvandlades väverskan Arachne till en spindel. En science fiction-författare uppkallade djurkretsens trettonde tecken efter henne. Romanidén togs för en tid på fullt allvar av stjärntydare och andra. Så hög är spindlarnas arketypiska potential!

Även den krassast positivistiske evertebratforskare måste förundras över arachniderna, lika åttafotade som hästen Sleipner. De spinner mästerliga vävar i världens starkaste textila material, somliga bär sin avkomma i hemstickade påsar, och spindelhanar på friarfärd lever farligt i närheten av storvuxna och hungriga honor.Alltså, mamma som spindel är mera hedrande än den första anblicken antyder. Mammor håller i trådarna, de behöver en mångfald ögon och de spinner starka band.

Vi skulle kunna tala uppskattande om spindelmammor lika väl som vi raljerar om hönsmammor.

Louise Bourgeois beskriver själv verket som en hyllning, från en dotter till en moder. Mödrar med söner finns det många berättelser om, från Odysséen till oidipuskomplexet, från Jesus till Grendel. Men mödrar och döttrar, deras relationer och konflikter, vilka spindelvävar täcker de historierna?

Skulpturens övernaturliga storlek kan vara en utmaning: Gör vad du kan, flicka lilla, morsan brädar du inte! Så Louise visar mamma och hela världen vad hon kan: Tio meter hög, underskön och fasansfull."Maman" ser ut som högklassig rekvisita till nästa "Starship trooper", men kanske föreställer hon styrkan, envisheten och modet hos din mamma, så väldig som hon verkade när du var mycket liten.

Anders Blomdahl