Befria flickorna från burkinin

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Reza Shirmohammadi

Tvångsäktenskap, klädregler, könsstympning och skräck. Det får vara nog nu. Vi som tror att alla människor ska få söka lycka på sitt eget sätt måste ta striden mot dumheterna. Inte se på burkinis, slöjor och arrangerade äktenskap som frivilligt valda mångkulturella fenomen.

I sommarhettan ser jag män i shorts och linne gå bredvid kvinnor i heltäckande kläder. Det gör mig rasande. Ledsen. Frustrerad. Hur ska vi kunna hjälpa dessa kvinnor att stå upp mot kraven och få leva ett liv i frihet, enligt sina egna regler? Hur ska vi få männen att sluta förtrycka?

Varför säger jag inget – jag som borde tala?

Visst, kvinnan är inte av lag tvingad att gömma kroppen medan hennes man svalkas av sommarvinden – men normer, traditioner, kulturer är också tvingande. Och liberaler bör även kämpa för friheten mot de osynliga reglerna. Vilka svikare är vi annars?

På Storsjöbadet i Östersund kan man numera köpa sig en burkini – det vill säga en heltäckande baddräkt som bara visa fötter händer och ansikte. På Gottsundabadet i Uppsala har man kvinnotider och kallar det ”möjliggörande”. I Tensta fixar kommunen en särskild tjejfritidsgård där flickorna kan komma undan trakasserier. I Malmö placerar politikerna småflickor i samma boende som män de sägs vara gifta med.

Lägg genast av med att hjälpa männen att hålla kvinnorna i schack! Tjejer ska ha möjlighet att bada även med män i poolen. Killar ska inte få allt utrymme. Och makthavare måste sluta komma med mesiga undanflykter bara för att de själva inte törs ta konflikter.

De svenska tjejer som växer upp i familjer som följer hederskulturer och patriarkala traditioner behöver vårt stöd. De förtjänar att få lära sig sitt värde. De ska få veta att de bör få älska vem de vill, klä sig hur de vill och vara fria att bygga sin egen framtid. De ska slippa vara rädda.

Idag är det inte så. ”Rykten gör att man alltid måste tänka sig för när man går ut, vad man har på sig, vart man går, vem man pratar med osv. Det handlar mycket om att vara ”Low key”, att alltid hålla en låg profil, så att du undviker rykten att du är dålig eller blir kallad för hora/orre.” Så svarar en tjej som går i nian i Husby i en undersökning som stadsdelsförvaltningen tagit fram.

I rapporten konstateras att samhället förändrats. Strukturen har gått från mångkultur till monokulturer som är isolerade från varandra, konstateras det. ”En ökning märks av familjer med en patriarkal kultur, där flickorna hålls hårt kontrollerade. Parallellt har många pojkar anammat ”machokulturen” vilket har lett till ökad förekomst av våld, vapen och droger. Situationen i området är mycket problematisk och i många fall direkt farlig.”

Tjejer får inte ha kort kjol, shorts eller ha jeans som visar hud, till exempel genom hål i knäna vilket är trendigt just nu. Hon blir kallad ”orre” om hon är ute på kvällen, har pojkvän eller umgås med en tjej som har dåligt rykte.

Detta påverkar självklart beteenden. Visst är de enligt lag fria att gå klädda i vad sjutton de vill eller ha vilka kompisar de vill – men om man blir utstött kommer de flesta att låta bli.

Ska vi stillasittande se på? Nej, här behöver vi finnas och stödja, visa hur frihet ser ut, hur självbestämmande pirrar i hela kroppen.

När tidningen gör reportage om nyanlända får kvinnor inte alltid vara på bild; männen säger till. Skynket till kvinnoavdelningen på moskén är stängd; där får man inte fotografera. Det finns barn som badar i heltäckande kläder i Malmös badhus. Kvinnor vittnar i svenska domstolar helt täckta. Han får synas, hon är dold. Ska vi bara finna oss i det?

Ann Tiberg på TV4 reagerade när Yasri Khan inte ville ta henne i hand och helt plötsligt vände hela debatten. Varför ska kvinnor behandlas så, undrades det? Men Khan kunde avvisa kvinnors händer i åratal utan mothugg. DO stod länge på hans sida och straffade dem som reagerade. Men sen förstod vi, tog mod till oss och hela flocken bytta riktning som en flyttfågelsformation. Tjoff!

Förhoppningsvis ser vi snart samma omsvängning vad gäller religiösa skolor och statligt stöd till kurser som hålls av muslimska föreningar utan att myndigheterna granskat en enda detalj om vad för slags kurs det handlar om eller vad som ska läras ut...

Flickor mitt ibland oss lever med mentala koppel runt halsen. Om de inte lyder och sköter sig kommer släkten att lämna dem, de straffas, Gud skickar ut sina egna insatsstyrkor – och vem är man som 8-, 12-, eller 15-åring att våga resa sig upp och säga ”nähä, jag ska göra som jag vill”? Inte ens våra politiker, myndigheter och journalister törs ju reta upp. Vi böjer oss som ynkliga veteplantor i storm.

Jag är medskyldig för jag går inte fram till unga i slöja och säger ”kom igen tjejen”. Inte heller stoppar jag mannen i shorts och frågar varför hans fru inte får samma frihet.

Men vi behöver sluta vara sådana fegisar och ställa oss på tjejernas sida gentemot detta svarta moln av mörka värderingar och föreställningar som stoppar dem, hindrar dem, tystar dem.

Vi behöver stå på frihetens sida och fajtas för de fri- och rättigheter som generationer före vår har slagits för så att vi kan njuta.

Ååååååh tjejer, ååååååh tjejer, sjöng feminister en gång. Nu gapar de flesta av oss som är födda här högt och ljudligt utan att se det som något privilegium.

Men det finns en grupp flickor och kvinnor som knappt vet hur deras röst låter och som har fått lära sig lydnad, som till och med väljer det. Ska vi skita i dem och säga ”åh vilken snygg slöja – vad har du köpt den?” Ska vi berömma deras rumpa i burkinin?

Läs även:

Det är inte mina händer som är smutsiga

Kräv att killarna sköter sig i stället för att begränsa kvinnors frihet

Ge NOLL kronor till religiösa organisationer