Bo Pellnäs: Dessa 1800-talsmänniskor

Ledare Artikeln publicerades

Bakåtsträvarna måste stoppas. Annars riskerar vi ett nytt europeiskt krig.

Jag har försökt skriva om året som gått. Ukrainakris, Syrienkrig, flyktingströmmar, terrordåden i Paris, klimatmötet och mycket mer. Men det gick trögt. Dessutom är tidningarna fulla av tillbakablickar. Så låt oss i stället föregripa nyårsartiklarna och ägna oss åt framtiden. Hur den kommer att formas vet inte jag. Ingen annan heller. Däremot kan jag lista en rad tänkbara utvecklingar som vi måste bemästra.

Sverige måste beslutsamt och tydligt bidra till att hejda den Europeiska Unionens pågående sönderfall. I land efter land hotas nu unionen av ultranationella politiker, som opportunistiskt och hänsynslöst spelar på människors rädsla och främlingsfientlighet. Inte sällan för att främja den personliga makten. För mig får Wallströms utrikespolitik gärna kallas feministisk, bara den bidrar till att kasta ett skoningslöst ljus på alla dem som nu vill raserara en stabil europeisk fredsordning och driva oss tillbaka in i ett nationalstaternas Europa. Jaroslaw Kaczynski i Polen, Viktor Orban i Ungern, Marine Le Pen i Frankrike, Timo Soini i Finland, Jimmy Åkesson i Sverige, Pia Kjærsgaard i Danmark och Siv Jensen i Norge måste bemötas, deras förledande retorik avslöjas så att alla ser dem som de 1800-talsmännniskor de i realiteten är. Får de hållas riskerar våra barnbarn att dö i ett nytt stort europeiskt krig. Du tror att jag överdriver? Då ska Du noga lyssna till vad de säger. Det är tydligt vart de kan komma att föra oss. Tro inte att de politiker som närmast hjälplöst ledde sina nationer in i det första världskriget var mindre insiktsfulla och sämre utbildade än de som nu leder Europas stater. Tvärtom. De var bara bakbundna av nationella intressen, nationella myter och alla historiska låsningar. Av ett historiskt arv som fortfarande lever sitt krälande och dolda liv i många nationers mörka källarutrymmen och som snabbt kan utvecklas till dödliga monster väl släppta ut i dagsljuset. Tro inte att människor på Balkan är grymmare än vi eller mer omoraliska. Men fast de länge hade levt tillsammans tvekade de inte att på 1990-talet döda varandra när misstron mot grannarna väl var väckt, rädslan växte och snart var förvandlad till hat.

Det är ingen tillfällighet att politiker som Orban och Le Pen har bra relationer med den ryske presidenten Putin. Nedmonteringen av fria medier och demokrati i Ryssland stöds av en kraftfull propaganda, som på kort tid förändrat ryssarnas syn på sig själva och sin nation. Man betraktar sig inte längre som européer, vilket hjälper regimen att förankra bilden av ett farligt, omoraliskt och aggressivt Västerland. Putin och hans regim sår nu vind, uppenbart beredda att skörda storm. Så också alla andra såningsmän som strör hatets och främlingsfientlighetens frön omkring sig.

För övrigt anser jag att värnplikt bör återinföras.

Fakta

Bo Pellnäs

är säkerhetspolitisk kommentator.

Visa mer...