Bo Pellnäs: Merkel på den kinesiska muren

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Markus Schreiber

Tysklands ekonomiska och säkerhetspolitiska position i världen påverkar Europas framtid. Båda områdena är nu utsatta för angrepp som för bara några år sedan skulle ha varit otänkbara.

Det första kommer från USA, där presidenten Donald Trump hotar med handelskrig och skyddstullar. Tyskland utmålas som ett hot och ett mål att bekämpa med den nya handelspolitiken. Som om inte detta vore nog, angriper han även Tyskland i sina nu så famösa morgon-twitters. ”En dålig nation” eller kanske i annan översättning ”en ond nation” (”a bad nation”) kallar han Tyskland. De personliga mötena med Tysklands förbundskansler Angela Merkel verkar t.o.m. ha försvårat att bilägga verkliga eller påhittade motsättningar. Man kan se att Merkel förbereder att kunna hantera handelspolitiska problem med USA.

Den senaste månaden har hon alldeles tydligt och demonstrativt sökt skydd bakom den kinesiska muren, eller åtminstone klättrat upp på den. Flera möten har skett med den kinesiske ledaren Xi Jinping. När denne anlände till G 20-mötet i Hamburg hade han med sig inte bara två pandor utan även ett avtal om inköp av tysk-franska Air Bus-flygplan för 20 miljarder euro. Kina kanske är berett att öppna upp sin marknad för Tyskland och EU.

Man kan hoppas att Merkel agerar med EU:s väl för ögonen, medveten om att en tysk gräddfil till Kina kunde störa sammanhållningen inom unionen – något som nu är viktigare än någonsin inför hoten från Trumps handelskrig och Putins försök att destabilisera EU. De försök som redan fått sin belöning, när Trump på senaste Natomötet inte ville säga att USA står fast bakom artikel 5 i Natofördraget. Den som rör allas ovillkorliga bistånd om ett Natoland angrips.

Att Sverige och Tyskland undertecknat ett säkerhetspolitiskt samverkansavtal speglar det avrustade Sveriges trängande behov av stöd från omvärlden, men säkert även att Tyskland efterhand är berett att ta ett större ansvar för EU:s säkerhet och då även i Östersjöområdet.

Det andra som händer är Tysklands växande och alltmer såriga konflikt med Turkiet. Den är i allt väsentligt tillkommen genom den turkiske presidenten Erdogans agerande. Hans försök att vinna röster inför den turkiska folkomröstningen bland turkar i Tyskland blev till en aggressiv kampanj som hans valarbetare drev inne i Tyskland. Detta skärpte motsättningarna mellan turkiska grupper vilket blir ett stort tyskt bekymmer. Hans vägran att låta tyska politiker besöka tyska flygbesättningar på den turkiska Incirlikbasen har ökat spänningarna. Så även hans krav på Tyskland att utlämna dem han kallar Gülenanhängare och terrorister.

Det blir alltmer komplicerat för Merkel att agera i ett Nato som rymmer både Tyskland och ett antagonistiskt Turkiet. Och lika svårt är att se en Donald Trump som kan eller ens vill bilägga konflikten.

Fakta

Bo Pellnäs

är säkerhetspolitisk kommentator.

Visa mer...