Annons

Bryr sig regeringen inte om klimatförändringarna?

Nedläggningen av Ringhals beräknas öka utsläppen med åtta miljoner ton. Hade regeringen brytt sig om att sänka mängden koldioxidutsläpp, hade de inte bedrivit en politik som ökar dem.
Publicerad 16 juli 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Vattenfall planerar att stänga kärnreaktorerna Ringhals 1 och 2 redan 2018-2020.
Vattenfall planerar att stänga kärnreaktorerna Ringhals 1 och 2 redan 2018-2020.Foto: ADAM IHSE / TT

Nedstängningen av Ringhals 1 och 2 till 2019-2020 kan öka EU:s utsläpp med 8 000 000 ton, jämfört med om reaktorerna hålls öppna till 2025, enligt Konjunkturinstitutet. Åtta miljoner ton,alltså.

Enligt Svante Mandell, forskningschef inom miljöekonomi på Konjunkturinstitutet, kommer Sverige “minska sin export av el och istället i ökad utsträckning importera el från våra grannländer, som Danmark och Tyskland, där kolkraft och naturgas ingår”. Således kommer utsläppen av växthusgaser att öka. Konjunkturinstitutet rekommenderar att politikerna ser över beslutet att stänga Ringhalsreaktorerna (SVT den 14 juli).

Annons

Står regeringen bakom detta står man bakom åtta miljoner ton av helt onödiga växthusgasutsläpp. Nog för att det vore vettigt att stänga Ringhals om det fanns osäkerheter om anläggningens säkerhet. Eller om kraftverket inte var ekonomiskt försvarbart. Eller om vi hade ett överskott på el, som av någon anledning var omöjlig att sälja. Men så är inte fallet. Ringhals är i gott skick. Anledningen till att statliga Vattenfall under 2015 beslutade att stänga reaktorerna, var ekonomisk. Det är helt enkelt inte lönsamt att driva de båda äldre reaktorerna när energiskatten är så hög.

Men här har vi alltså en myndighet som går ut och varnar regeringen. Beslutet kommer leda till att våra koldioxidutsläpp ökar markant. Det påpekas ofta att miljöpolitiken ska baseras på vetenskap. Man ska lyssna till forskare och experter. Trots detta, samlas politiker i hyllningskör kring en 15-årig flätprydd flicka (utan akademiska meriter i miljö- eller klimatforskning). Regeringen subventionerar elcyklar, elbilar och klimatångestterapi och vill bygga snabbjärnvägar (till en enorm kostnad) i stället för att rusta upp befintlig järnväg.

Men när det kommer till åtgärder som har riktig påverkan på klimatet är regeringen märkbart passiv. Hade regeringen brytt sig om mängden växthusgaser vi släpper ut i atmosfären, hade de inte accepterat nedläggningen av fullt fungerande kärnkraftsreaktorer i förtid. Hade de brytt sig om att sänka mängden koldioxidutsläpp, hade de inte bedrivit en politik som ökar dem. Är regeringen inte intresserad av klimatförändringarna? Är alla miljö- och klimatutspel bara posering för innerstadsväljare i Stockholm?

Dessutom har vi en pågående elbrist i södra Sverige, trots att Ringhals är igång. Utöver det växer befolkningen. Nyligen rapporterades att elbristen kan bli så akut att bostadsbyggande stannas av i Stockholm. Stamnätet som distribuerar el i Sverige har nämligen inte kapaciteten att transportera all den el som behövs (SVT den 14 juli). Nyligen uppdagades att brödtillverkaren Pågen har varit tvungen att stoppa sin expansion i Malmö, eftersom de inte kunde garanteras el (BLT den 17 juni). Så hur blir det då när reaktor 1 och 2 stängs?

Att regeringen accepterar att Ringhals stängs i förtid, trots stora och väntade växthusutsläpp av smutsiga energikällor, visar att man inte tar klimatförändringarna på allvar. Man behöver inte älska kärnkraft för att ändå inse att det är det bästa alternativet vi har. Bryr sig regeringen det minsta om vår påverkan på klimatet och våra utsläpp av växthusgaser så ser man till att stoppa nedläggningen av Ringhals 1 och 2.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons