Carolin Dahlman: Byråkrater ska inte krossa småföretagare och drömmar

Ledare Artikeln publicerades

På en fädbovall i Rättvik drivs verksamhet utan el och mobiltäckning, på det gamla sättet, så att vi andra kan komma dit och förstå vår historia. Men nu kan ägarna tvingas stänga då myndigheterna inte tillåter att verksamhet drivs utan certifierad kassaapparat - som kräver el för att drivas. Detta är ännu ett exempel på hur myndigheter stoppar människor. Man skäms.

I Kit kunde man på tisdagen läsa en historia som gjorde åtminstone mig tårögd. I 20 år har en kvinna drivit en fäbodvall i Dalarna, utan varken el eller mobiltäckning. ”Det har inte varit något problem under de 400 år som fäboden funnits. Inte förrän Skatteverket bestämde att hon måste ha en kassaapparat” (17/5).

Enligt nya kassalagen som kom för två år sen måste alla som tar betalt av kunder ha ”certifierad kassaapparat”, men en sådan är svår att ha om man inte har ström. Något undantag fick fäbodvallen inte. Icke. Nope.

Detta är dessvärre inte en enskild händelse, ett olycksfall i arbetet. Nej, runtom i Sverige sitter handläggare dagligen och hindrar driftiga människor med nitisk enkelspårighet. ”Till punkt och pricka” överskuggar alltför ofta förnuftet. Om en företagare har tur möter hen en välvillig tjänsteman på myndigheten, men det kan lika gärna gå fel.

  Som när en man från Bangladesh förra veckan utvisades eftersom han fått sitt jobb via en annons på LinkedIn och inte Arbetsförmedlingen. Som när en taxichaufför som bott i landet sedan 1999 miste sitt arbetstillstånd för att det första taxiåkeriet han jobbade för inte kunde visa att de kunde betala ut löner enligt kollektivavtal, och nästa jobb han fick inte hade annonserats på rätt sätt.

  ”Svenska jobb åt svenskarna” hör man protektionisterna själviskt väsa. "Med kollektivavtalskrav ökar vi fackets makt", skrockar pamparna och de som redan har.

  I ställt borde principen ”jobb åt dem som förtjänar dem” gälla! Arbete är ingen rättighet grundat på var man råkar ha medborgarskap. Och företag borde få anställa den de tror är mest lämpad och betala det som den anställde är villiga att jobba för.

  Ängsliga pappersvändare ska kanske inte beskyllas i varje ärende. De vill göra rätt och törs inte tänka själva, men någonstans behövs en politisk styrning över en sådan jätteapparat som politikerna byggt upp under åren. Alla dessa myndigheter, verk, styrelser och dess anställda behöver kontrolleras och styras. En lag räcker inte. En lag kan slå snett om den som tolkar den är en robot och inte en mensch.

  Vad tycker du? Fortsätt gärna debatten i sociala medier.

  Carolins videokommentar: