Annons

Carolin Dahlman: Den som inget spar får inget kvar

Socialdemokraterna vill redan idag använda pengar som var tänkta att gå till framtida utgifter för tjänstepensioner. Man vill alltså skicka notan till framtiden, vilket är helt oansvarigt.
Ledare • Publicerad 2 december 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Martina Holmberg / TT

Kommuners och regioners så kallade pensionsskuld kommer att bli en svår nöt att knäcka. Att det inte avsattes pengar till de anställdas tjänstepensioner fram till 1998 var galet och har lett till att landets lokalpolitiker måste hushålla och spara så att de som går i pension får ut de pengar de har blivit lovade.

Den totala pensionsskulden ligger på drygt 475 miljarder kronor, enligt Skandias beräkningar. Det är stora pengar, och om det inte finns nog i kassan måste det leda till antingen välfärdssänkningar eller skattehöjningar.

Annons

Enligt Skandia kan det resultera i högre skatt för nio av tio invånare i landet. I Östra Göinge skulle det bli en höjning med 1 263 kronor per person, i Hässleholm 1 388 och i Kristianstad 1 443 kronor (16/10).

I Östra Göinge har politikerna förstått vidden av problemet och sett till att det har betalats in 110 miljoner till pensionsskulden de senaste tre åren, vilket är ambitiöst och ansvarstagande. Då det fanns lite pengar kvar tyckte styret att man skulle lägga undan ytterligare 5 miljoner till framtida utgifter.

Men på kommunfullmäktige i torsdags menade Socialdemokraterna att det fick vara nog med sparandet och föreslog att politikerna i stället ska använda pengarna här och nu genom en engångssatsning på barn och unga (2/12).

Det är självklart behjärtansvärt. Men ansvarsfulla makthavare måste prioritera. Vid årsskiftet låg kommunens skuld på 211 miljoner och den krymper inte om den inte betalas av. Det enda som hände är att man skjuter fram utgifter.

”Det finns barn som behöver hjälp”, konstaterade Anders Bengtsson (S). Men det finns också barn som behöver hjälp i morgon, nästa år, nästa decennium. Sådant måste politiker tänka på.

”Vi tar nu det ansvar som politiker tidigare inte har tagit”, svarade Patric Åberg (M).

Så talar en modig politiker som inte vill vinna snabba likes i stunden, utan tänker även på morgondagen.

Enligt SKR har kommuner och regioner kontroll på skulden. ”Sveriges medborgare behöver inte oroa sig", skrev Anders Knape, ordförande, och Annika Wallenskog, chefsekonom, i november. ”Sektorn bokför kostnader för pensioner på ett betryggande sätt som definitivt inte övervältrar ansvaret på framtida generationer”.

Men hur vet de det om enskilda partier och politiker ser så lättvindigt på frågan som S i Östra Göinge? Väljare och politiker behöver verkligen hålla koll på slarvrarna för att de ska sluta slarva – och inte falla för lockande ”satsningar” som innebär trubbel i decennier framöver. Wallenskog sa i telefon till mig att man räknar med att pensionsskulden är betald runt 2045 – men det gäller ju bara om kommuner och regioner betalar av i stället för att göra annat.

Det var inte en hållbar modell som användes fram till 1998; enligt DN betalar dagens skattebetalare ”för välfärd som konsumerades på 70-, 80–, och 90-talen” (14/8 -18).

Annons

Nutidens beslutsfattare måste vara smartare än de tidigare; de måste bli skarpare vad gäller konsekvensanalyser och införa hållbara reformer. Och slösande röda politiker som vill glädja nutidens medborgare på framtida generationers bekostnad måste hållas kort.

.

.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons