Carolin Dahlman: Kalla inte motstånd mot ofrihet för ”islamkritik”

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Henrik Montgomery/TT

Den som vänder sig emot att kvinnor i Saudiarabien exempelvis inte får resa utan tillstånd av en man kritiserar inte islam. Det är inte religionen i sig som beskylls, utan det regelverk som stoppar människor från att leva fritt. Den som ropar ”islamofob” stoppar oss feminister och frihetsälskare.

När nyheten om att kvinnor i Saudiarabien ska få köra bil kom häromdagen blev många glada. Vi tänkte att nu får kvinnorna större frihet, mer respekt och chans att forma sitt liv som de själva vill. Wow! Hurra!

Men imamen Kashif Virk, baserad i Stockholm, reagerade annorlunda: ”Oinsatta islamkritiker förlorade precis sitt stora argument: "I Saudiarabien får kvinnor inte köra bil”, skrev han på Twitter.

Vad menar han? Att den som har ifrågasatt varför människor av ett visst kön förvägras att få rörelsefrihet automatiskt är islamkritiker? Att vi inte borde ha klagat över förbudet? Att problemen nu är ur världen och vi borde sluta gnälla?

Hans tweet väcker många frågor. Och avsky.

I stället för att applådera den saudiske kung Salmans oväntade utspel på tisdagen vände Virk sig mot svenska ”islamkritiker”? Det oroar mig att en del muslimer inte accepterar att det finns skäl att skälla på dem som hänvisar till islam för att förtrycka människor. De borde väl snarare vara rädda för dem som svärtar ner islams rykte.

Visst finns det enskilda islamhatare som av någon absurd anledning ger sig på kvinnor i slöja i stället för att se hur dessa behöver stöd mot hedersstrukturer, och visst finns det galningar som beskyller samtliga ur en religion för det vissa gör och tar till antidemokratiska metoder som att bränna moskéer. Men vi är många som är seriösa och agerar från hjärtat.

Det vänder sig i magen på mig att Virk inte jublar, utan tar chansen att späda på konflikter. Han riskerar att skrämma till tystnad och det är sorgligt, för feminister och liberalers kamp är dessvärre inte över.

Bitte Hammargren från Utrikespolitiska institutet menade att anledningen till helomvändningen kring bilkörande inte var att herrarna i toppen plötsligt ville ge damerna frihet. I stället var det tryck i ekonomin som styrde. Man vill få ut kvinnorna i arbetslivet samt ”minska förbränningen av den egna oljan” (P1 Morgon 27/9).

Som argument används inte att man kommit till insikt och nu ser alla individer som värdefulla utan att kvinnor på profetens tid körde åsnekärra.

Nej, frihetskampen måste fortsätta och inga anklagelser om att vara ”islamkritiker” får stoppa oss.

Det är fortfarande så att saudiska kvinnor måste ha tillåtelse av en manlig förmyndare för att gifta sig eller resa utomlands. De får inte öppna ett bankkonto eller läsa damtidningar. Bland folk ska kvinnor ha en ett svart traditionellt klädesplagg som täcker hela kroppen. Även män förtrycks; det får inte förekomma politiska partier eller fackföreningar. Att Saudiarabien försöker sprida sina wahhabistiska idéer runtom i världen måste möta motstånd från liberala krafter.

Vi avskyr inte islam, utan de maktgalna som utnyttjar religionen för att styra och stoppa.

Läs gärna också:

Kommuner ska inte gå moralpolisernas ärenden

Kalla mig inte islamofob

Jag är inte rasse bara för att jag inte är vänster