Carolin Dahlman: ”Sätta kommunen på kartan”-politik kör över skattebetalarna

Ledare Artikeln publicerades
SE OSS!!!!!
Foto:Henrik Montgomery/TT
SE OSS!!!!!

Varför kan inte människor själva få välja vilka nöjen de vill lägga sina pengar på?

”En sak som är viktigt är att Kristianstad hamnar på kartan, att våra besöksmål hamnar på kartan”, sa Anders Olsson, evenemangsansvarig i kommunen på fullmäktige i veckan, där han berättade om vilka fester och jippon som politikerna engagerar sig i.

Jag fnissade till, för det där med att ”sätta kommunen på kartan” har ju använts i många sammanhang för att legitimera diverse flådiga satsningar på skattebetalarnas bekostnad.

Visserligen kan det ju vara givande för invånarna att det ordnas kalas eller sportevenemang, men det är inte gratis. Pengarna tas från kärnverksamheten – som skolan, förskolan och äldreomsorgen – för än har tjänstemännen och politikerna inte lärt sig än att trolla fram kronor ur öronen på folk. Det är människors arbete som beskattas för att finansiera partajen.

Vid kommunstyrelsens arbetsutskott i Kristianstad på onsdagen beslutades det att man föreslår att kommunstyrelsen bör godkänna 800 000 kronor i bidrag till olika kartingevent, med motiveringen att det ger turismekonomiska effekter. Politikerna var även positiva till att bidra med 250 000 kronor till VM i hundhoppning.

Men detta är småpengar jämfört med att kommunfullmäktige i Linköping på tisdagen beslutade att satsa 3,7 miljoner skattekronor på att filmatisera en deckarförfattares böcker. Dessutom skulle studentbostäder erbjudas till filmarbetarna. Kommunalrådet Kristina (S) sa till SVT att ”vi tycker att det här är ett gyllene tillfälle för Linköping att få ta del av den här filminspelningen, och man får också en del av fotspårsturismen” (17/4).

Oppositionsrådet Christian Gustavsson (M) var dock kritisk och skrev på Facebook: ”Vi som inte ställde oss bakom detta fick i samband med beslutet kritik för att vi inte visade hänsyn till tredje part, nämligen filmbolaget. Det är i sak en högst rimligt kritik, eftersom vi mer fokuserade på hänsyn till Linköpings skattebetalare.”

Även Centerns oppositionsråd Muharrem Demirok menade: ”Jag har väldigt svårt att se att skulle vara en kommunal angelägenhet att lägga skattepengar på” (SVT 17/4).

Tja... vad gör man inte för fotspårsturism och för att hamna på kartan?

2014 gjorde Dagens Nyheter en genomgång av hur kommunerna runt Stockholm kämpat för att sätta sig själva på kartan. Upplands-Bros kommunala chefer åkte till Almedalen, i Botkyrka byggdes ett vindkraftverk och i Danderyd ett väldigt högt hus; för att inte tala om Huddinge som planerade att bygga en skyskrapa för att ge dem som handlar på köpcentrumet Kungens Kurva ”en helt annan känsla”. På Ekerö fick en kör kulturpris för att ha satt kommunen på kartan och Haninge byggdes ett konståkningscentrum för 4 miljoner kronor. Ja, hajtankar, stadsdelar, cylinderformade hus, snygga papperskorgar och en e-tidning – allt har skattebetalarna fått pröjsa för, i syfte att erövra en plats på en karta.

Vid vidare googling av fenomenet finner jag fler exempel: ”Kulturdag ska sätta Vadstena på kartan”. Högskolan i Borås satsade 310 000 kronor på Almedalsveckan 2016. Eksjö kommun har tillsammans med näringslivet tagit fram en ”unik” bulle med lingonfyllning som ska bli ett signum för kommunen. I Eskilstuna ville man via en skulptur, en gigantisk regndroppe, lägga 1,6 miljoner på att.... ja, ni fattar vad jag menar.

Lägg därtill alla dyra arenor och hoppbackar, musikfestivaler och sporttävlingar. Hundratusentals kronor, nej miljoner, nej ännu mer! För att ordna OS beräknades skattebetalarna få garantera hälften av 15-20 miljarder (vilket var småsummor jämfört med att OS i Sotji kostade 300 miljarder).

Äsch, klart folk ska ha skoj, din torra ledarskribent, kanske vissa av er grymtar nu!

Fast tänk om vi kunde betala för våra egna nöjen i stället för att vissas ska sponsras men inte andras? Tänk om kartingen kunde ta in några extra kronor i biljettpris i stället för att be om kommunala tillskott? 2016 kostade det faktiskt bara en hundring att komma in på SM vilket är billigare än att gå på bio.

Och tänk om vi redan finns på kartan.