Carolin Dahlman: Spelar det någon roll hur många som heter Mohamed?

Ledare Artikeln publicerades
Vilket samhälle vill han se?
Foto:Björn Lindgren/TT
Vilket samhälle vill han se?

Det är en sak att säga nej för att man inte har råd. En annan att säga nej oavsett vad.

I sin uppmärksammande debattartikel i Wall Street Journal beskrev SD:s partiledare Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson, gruppledare i riksdagen, att migrationen har lett till att brottslighet och upplopp har ökat i Sverige, och att många kvinnor känner sig otrygga, vilket skribenterna kopplade till att ”invandrarmän är mer benägna att våldta än svenska män” (22/2).

Visst finns det anledning att oroa sig över de problem som den omfattande migrationen medför. Ju fler invånare, desto svårare att finna bostäder. Ju fler som inte jobbar utan uppbär ekonomiskt bistånd, desto dyrare för dem som arbetar och betalar skatt, och desto mindre att fördela till andra viktiga verksamheter. Ju större bredd vad gäller synsätt och värderingar, desto fler kulturkrockar.

Detta bör hanteras, och jag är en av dem som menar att det med nuvarande mottagningssystem är bra att vara mindre generös med uppehållstillstånd och bidrag till nyanlända. Så länge andra skattebetalare tvingas stå för kostnaderna måste man tyvärr begränsa antalet som välkomnas – av respekt för dem som måste betala.

  Men att vara restriktiv av ekonomiska skäl betyder inte automatiskt att man ser på invandrare på ett negativt sätt. Det är ju inte den som söker asyl som har utformat bidragsmodellerna, och långt ifrån alla som sökt sig hit som ställer till bråk. Att döma alla i grupp är ovärdigt ett individualistiskt, liberalt samhälle.

  Alltför ofta ser SD invandring som förklaring till allt ont. På regionfullmäktige menade regionrådet Patrik Jönsson att regionen slutar med kontantbetalning på bussar på grund av ”det mångkulturella samhället”. Han förklarade för mig att bussar utsätts för brott i regioner med mycket invandring.

  Så kan det vara, men att beskylla mångkulturen blir att döma oskyldiga för vad några enstaka gjort. Att lösa biljett via app är en naturlig utveckling i ett modernt, digitaliserat samhälle, inte en konsekvens av att det bor människor i vårt land som inte fötts här.

  Alla asylsökande eller nyanlända begår inte brott. Alla rånar inte busschaufförer. Människor blir inte kriminella bara för att de kliver över gränsen till Sverige och blir ”invandrare”.

  Även om man kan hålla med om delar av det som Sverigedemokraterna säger skaver det rejält när partiet tycks vara emot invandrarna och inte bara invandringen. Man verkar dessutom vara emot invandring generellt, och inte bara invandring under de förutsättningar som råder idag. Det är stor skillnad mellan liberal migrationskritik och Sverigedemokraternas, även om vi ibland hamnar i samma slutsats sakpolitiskt och i vissa fall oroa oss över samma saker.

  Åkesson och Karlsson nämnde i sin artikel att islam har blivit den näst största religionen i Sverige och att Mohamed nu är det vanligaste pojknamnet för nyfödda i Malmö. En del har invänt och sagt att det vanligaste namnet på nyfödda i Skåne minsann är Oscar, men i augusti var enligt SCB det vanligaste namnet bland boende i Malmö faktiskt Mohamed. Men det ska inte spela någon roll om 100 procent heter samma sak! Inte heller är det ett problem att människor tillhör en viss religion. Så länge de inte skadar någon annan bör de ha rätt att tro på vad de vill.

  Norges integrationsminister Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet skrev i ett Facebookinlägg i oktober: ”Jag anser att de som kommer till Norge måste anpassa sig till vårt samhälle. Här äter vi gris, dricker alkohol och visar våra ansikten”. Men ska folks kostvanor eller om de super ordentligt regleras av politiker? Var finns den feministiska analysen av att kvinnor tvingas bära slöja?

  Att förorda minskad migration av liberala, ekonomiska skäl är en sak. Att göra det för att man inte accepterar mångkultur är en annan. Jag önskar att fler väljare förstår skillnaden.

  Läs även:

  Sverigedemokraterna störst i Skåne