Annons

Carolin Dahlman: Carolin Dahlman: ”Strängare lagar”, bad han

De som bor mitt på den skjutbana som delar av Sverige tyvärr har blivit vill ha tuffare tag. Bor politikerna för långt ifrån de utsattas verklighet för att höra deras rop?
Carolin DahlmanSkicka e-post
Ledarkrönika • Publicerad 11 november 2019
Carolin Dahlman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.

En Malmöbo intervjuades i P1 Morgon, apropå att två unga sköts på Möllevångstorget på lördagen. Mannens son hade köpt en pizza där några timmar innan dådet, och sonens barn brukar springa omkring i området. Han vädjade: ”Politikerna måste göra något. Ändra lagarna. Strängare lagar”.

Dessvärre är det enbart höjda straff och hårdare tag som kan få stopp på de många skjutningarna och sprängningarna här och nu.

Annons

På längre sikt måste det självklart arbetas mer intensivt för att färre ska vilja bli kriminella. Men även förebyggande insatser behöver bli tuffare, med hårdare krav i skolan och på att nyanlända lär sig svenska.

En av Mammaupprorets grundare Sigrun Sigurdsson berättade i P1 att många inte deltar i föräldramöten, kanske för att de inte kan språket, och att vi då behöver ”hjälpa de föräldrar som kanske inte riktigt har förmågan att ta sitt föräldraansvar fullt ut.”

Men detta daltande hjälper föga; i stället behöver den som har barn i skolan eller lever på bidrag avkrävas ansvar. Sverige har länge erbjudit hjälp – samhällsorientering, sfi, bup och bidrag – så det är inte mer än rätt att kräva att föräldrar nu gör sitt.

Även de unga kriminella måste hanteras med annat än silkesvantar och huvudet på sned. Sigurdsson menade dock att ”det hjälper ingen att vi sätter igång ett slags drev och skuldbelägger de här unga offren”.

Hon har fel. Självklart ska även offren skuldbeläggas om de har involverat sig i gängkriminaliteten; den som är 15 år är ung, men ingen bebis. Den som bryter mot lagar ska aldrig slippa påföljd eller ses som en hjälplös stackare.

Tyvärr verkade hon inte vilja förstå problematiken till fullo. Hon var missnöjd med att det på Mammaupprorets sajt nu talades om etnicitet. Samma ton kom nyligen från Alexandra Pascalidou, som hade reagerat på att många män pratade om hur viktigt det är att visa förståelse med folks oro. ”Och då har man oftast menat rasisternas oro.”

Men etnicitet har betydelse, då det kan förklara till att vissa löper ökad risk för att lockas till brottslighet. Och det är definitivt inte rasism att se sådana samband, för man dömer inte alla eller tror att kriminalitet är medfött. Rasismanklagelserna blir tyvärr ett sätt att tysta och förhindra viktiga åtgärder – det vill säga svika.

Vetenskapsradion rapporterade exempelvis på måndagen att: ”i segregerade områden växer det upp barn som kan vara andra eller tredje generationen i Sverige men som talar så lite svenska att de har svårt att klara skolan”. Tredje generationen? Vad är det för flumskola som de och deras föräldrar har gått i? Det är inte rasism att påpeka att detta är ett problem.

Det framställs ibland som att det är en kamp mellan de mjuka och hårda i debatten, men de flesta förstår att det behövs både brottsförebyggande och brottsbekämpande insatser. Det bästa är om barn lär sig goda värderingar samt får framtidstro, men när någon väl har börjat peppra sina kompisar med kulor hjälper inte tal om tidiga insatser och en bättre skola.

De som är mest utsatta verkar hålla med. Statsvetarprofessorn Peter Esaiasson konstaterade i sin bok ’Förorten’, byggd på intervjuer i utsatta områden, att många där hade attityden ”skärp er!” och vände sig emot bus, oordning och slarv med sopor. Deras förslag handlade om att ”få kontroll över brottsligheten” och ”att föräldrar håller koll på sina barn”. Man behöver inte ”leta för att hitta förespråkare för hårdare tag”, skrev Esaiasson, och noterade irritation mot ”bidragsmentalitet” och polisens ”mjuka” metoder.

Annons

Men ministrarna bor långt därifrån och att de rödgröna har en förnekande inställning. Socialdemokraterna i Malmö söker till exempel en ny politisk sekreterare ”som tröttnat på att alla som bara letar fel”. Problemet är väl bara att felen idag inte är särskilt svåra att missa...

.

.

Läs gärna också

Ledare: NOG NU

Dahlman i Godmorgon, Världen om skjutningar

Annons
Annons
Annons
Annons