Carolin Dahlman: Svenska skattebetalare har inget ansvar för EU-migranters boende

Ledare Artikeln publicerades
En tiggare på Nybroplan i Stockholm.
Foto:Leif Blom/TT
En tiggare på Nybroplan i Stockholm.

Den som besöker Sverige måste själv fixa mat och husrum.

Var ska vi sova?”, undrade EU-migranten Alex Bujor, som nyligen tvingades bort från ett läger som tömts av kronofogden och polisen i Sundsvall. ”Vi tigger hela dagen och sitter och bli kalla”. Maria Lekremera fyllde i: ”Jag har en skrotbil som jag sover i. Det är jättekallt” (SVT Västernorrland 28/9).

Det är lätt att förstå att livet för dem som kommit till Sverige för att tigga är svårt. Att bo i bilar och sitta på gatan och skramla med en pappmugg i vinterkyla är sannolikt ingen drömtillvaro.

Men medborgare från andra länder som frivilligt har valt att komma hit är ansvariga över sin egen försörjning, och att de lider är inget skäl att kräva hjälp av svenska skattebetalare. Snarare borde de åka hem och knacka på hos socialtjänsten i Rumänien.

Bujor menade att han har det besvärligt, eftersom han måste skicka pengar till sina tre barn. Men även om det är tufft är det faktiskt han som vuxen och medborgare i ett annat land som måste lösa sin kris. Att han inte har råd med en campinghyra ger inget skäl till att begära att svenskarna ska lösa situationen åt honom. Han säger sig sätta sitt hopp till att Sundsvalls kommun ska ordna platser på ett härbärge, men varför ska Sundsvallsborna reda upp EU-migranternas liv? Inte skulle du eller jag åka utomlands och kräva att bli omhuldade.

I januari intervjuades Irina Bujor, som klagade över hur dyrt det blivit att bo sedan Sundsvalls kommun tömde ett läger hösten 2016: ”Vi måste välja om vi ska skicka pengar till våra barn, köpa mat eller betala campingavgiften (SVT 27/1). Ja, så ser livet ut för de flesta. Budgetar ska gå ihop, man ska plugga, skaffa jobb och bostad – få får det gratis levererat med silversked.

Ändå finns politiker som vill rycka ut med skattepengar och hjälpa. I Sundsvall reagerade en miljöpartist mot att kommunen inte tömmer bajamajor åt EU-migranterna. I Stockholm vill moderaterna punktmarkera EU-migrantläger, men det tyckte socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) var helt fel sätt att använda stadens pengar på. ”Vi tycker att pengarna ska användas vill härbärgesplatser så att det finns alternativ till att sova ute” (Vårt Kungsholmen 25/4).

Men skillnaden mellan att säga till människor när de bryter mot lagen och att ge dem alternativt boende är enorm. Ska lagbrott bestraffas eller belönas?

Det är synd om människor som fastnar i tiggeri. Men det är ännu mer synd om människor som fastnar i beroende av andra. En vuxen man med tre barn borde ha som ambition att sluta leva från dag till dag, på nåder av andra. I Rumänien kan han försöka bygga en långsiktigt hållbar tillvaro, kanske utbilda sig eller söka fler jobb, till slut få ett och känna stoltheten i det.

Att sticka till honom en slant eller ordna en säng att sova i för enstaka nätter hjälper honom knappast i längden. Om han vill vara ett föredöme för sina tre barn borde han ta tag i livet där hemma i stället för att lämna dem och åka till en skakig tillvaro i Sverige.

Läs gärna också:

Tiggeriförbud är ett nödvändigt ont

Lyssna inte till vänstertokstollarna

Nej, vänsterns godhet är inte godast