Annons

Carolin Dahlman: Vill LUF sänka Liberalerna?

Gång på gång är Liberala ungdomsförbundet ute med extrema åsikter i migrationsfrågan. Nyamko Sabuni (L) måste stå stadigt emot de högljudda om L inte ska sjunka under riksdagsspärren.
Ledare • Publicerad 22 november 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Vi lever i ett land där godhet länge definierades av att dela ut en stulen tändstickstavla av Bodens fästning till en av samhällets utsatta en dag om året.

Dagens läge är annorlunda. Nu har hundratusentals hoppfulla kommit till Sverige och skattebetalarna går – i solidaritetens och humanismens namn – inte bara miste om en meningslös julklapp, utan måste försörja människor varje dag i decennier på grund av uselt fungerande integration.

Annons

När Tage Danielsson skrev sin julsaga 1964 var skattetrycket 29,6 procent och invandrarna kom hit för att jobba i industrin, det vill säga få lön och betala skatt. Samma år avskaffades förbudet mot tiggeri då fattigdomen ansågs utrotad.

Idag är få fattiga, men segregationen är ett faktum, onekligen orsakad av stora migrationsströmmar och kravlös generositet med andras pengar. Klyftor och utanförskap har i sin tur lett till spänningar och kriminalitet, att människor far illa.

Detta har lett till att de flesta partier har tvingats ompröva sina positioner, lämna gamla ideal och tänka realistiskt kring visioner.

Men Liberala ungdomsförbundet tycks både blinda och döva inför verkligheten. I en debattartikel kritiserade Romina Pourmokhtari, Soroush Rezai och Emmy Scilaris att Nyamko Sabuni på landsmötet i Västerås sagt att antal asylsökande ska minska. De påpekade att hon leder ”ett parti som vill att det ska öka”.

De skrev att ”Liberaler värnar asylrätten, en rätt som inte går att sätta ett maxtak på” och hänvisade till att landsmötet 2017 hade slagit fast att L på lång sikt ska verka för öppen invandring. ”Det spelar ingen roll hur många som tidigare fått uppehållstillstånd i Sverige. Har man asylskäl ska man få stanna”, konstaterade de.

Man måste beundra deras envishet. Men även undra över deras politiska självmordsbenägenhet. Önskar de livet ur sitt parti? Att i dessa svåra tider – när kommunerna får skavsår på knäna av trycket och arbetslösheten stiger – är det ingen valvinnande strategi att pressa på än mer och plocka in än mer skatt från löntagarna.

Och är LUF ens liberaler? Den som förordar reformer som innebär kostnader för andra individer kränker dessas frihet gentemot staten, och ger bort rättigheter som innebär skyldigheter för andra. För mig är det inte liberalt.

Jag är medveten om att L alltid kommer att ha det krångligt med orden frihet och liberal, då dessa – liksom de flesta andra begrepp inom politisk filosofin – kan betyda ett flertal saker samtidigt. Det går inte att säga vem som har rätt; folk tolkar och tycker olika helt enkelt.

Värnar man om individens frihet gentemot statens klåfingrighet och skattegirighet – eller om de svagas frihet via att omfördela? De båda står faktiskt i motsatsförhållande både i realiteten och på höger-vänster-skalan, vilket betyder att frågan om frihet är sänkt skatt eller höjd skatt är svår att besvara. Det beror på hur man ser det, vems frihet man värnar och mot vad.

L är ett mittemellanparti vars sakpolitiska ställningstaganden kan landa lite hur som helst på grund av liberalismens många ansikten. Men som partiledare behöver Nyamko Sabuni sätta ner foten och nonchalera LUF:s vänsteråsikter. I alla fall om hon vill vara partiledare för ett riksdagsparti efter nästa val.

Annons

.

.

Läs mer

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons