Dahlman: Ge NOLL skattekronor till religiösa organisationer

Ledare Artikeln publicerades
Magnus Ranstorp ser många frågetecken med MUCF:s bidrag.
Foto:Victor Lundberg / TT
Magnus Ranstorp ser många frågetecken med MUCF:s bidrag.

Det är bisarrt att svenskar ska betala för religiös indoktrinering. Både statliga bidrag till samfund och religiösa friskolor måste stoppas för att skydda individerna och det fria samhället.

535 200 skattekronor betalas i år ut till Sveriges förenade muslimer, SFM, enligt ett beslut i onsdags. Det motsvarar vad en barnmorska betalar i skatt under fyra år. Men det är inte främst summan som ska ifrågasättas utan vad pengarna används till.

Förra året kritiserades Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, för att ha gett SFM 300 000 kronor, men den tuffa kritiken ledde alltså inte till eftertanke och återhållsamhet – utan till att staten i år ger dem ännu mer. Galet. Tokigt. Alldeles åt fanders.

SFM är inte guds bästa barn och förtjänar inte en krona av våra surt förvärvade resurser.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp är överraskad över MUCF:s beslut eftersom SFM förknippats med extremism och hat mot homosexuella. ”Jag ser massvis med frågetecken. Vi pratar om en grupp som bjudit in hatpredikanter och vars salafistiska inriktning på många sätt är själva motsatsen till tolerans”, säger han till Dagens Nyheter (15/6).

I mars planerade organisationen att hålla sin årliga konferens i Göteborg, men eftersom Säpo i samma veva inlett förundersökning om brott med koppling till vad som påstods vara våldsbejakande extremism, sa Göteborgs kommun nej till att låta dem använda dess lokaler. Det fick SFM att anklaga kommunen för islamofobi, men mycket tyder på att det var rätt beslut.

När Göteborgs-Posten frågade SFM:s presstalesman om vad organisationen har för inställning till IS svarade han vagt och svagt: ”Vi har ingen kontakt med dem, de är långt borta från oss” (24/3).

Alltså inte ett ord av raseri eller fördömande utan bara att man inte har kontakt. Nähä. Och frågan är vad ”långt borta” betyder.

I ett avsnitt av Uppdrag Granskning från 2015 (22/4) beskrevs hur predikanter och föreläsare som anlitats av SFM har uttryckt stöd åt både IS och al-Qaida. En av dem var den omskrivne extremisten Michael Skråmo, som uppmanat till terrordåd i Sverige. SVT avslöjade också att en av föreningens mest anlitade föreläsare heter Ahmed Suleman – en man som har hyllat muslimer som gör jihad i Syrien samt glorifierat martyrskap och att dö i strid för sin religion.

Fräscht.

SFM höll redan 2012 en konferens där huvudtalaren var Hamza Tzortzis, en man som enligt Per Gudmundsson (som länge bevakat våldsbejakande islamism) kommer från en mycket radikal organisation i Storbritannien. Han har i ett tal sagt: "Vi som muslimer avvisar tanken om yttrandefrihet, och även iden om frihet” (3/4 -12). Han förespråkar också förbud mot homosexualitet. Enligt Gudmundsson är även Amanj Aziz – en man som vill avskaffa demokratin och införa ett islamiskt kalifat – knuten till SFM.

För pengarna från skattebetalarna via MCUF vill SFM ordna studiecirklar för 13-25-åringar för att komma åt islamofobi. Man hävdar att pengarna ska användas ”för att motverka rasism och intolerans”. Men hur trovärdig kan man bli med sin grumliga historia?

Ansvarige handläggare på MUCF, Omar Nur, menar att det inte funnits anledning att granska SFM ”eftersom de inte sökt pengar för att motverka extremism”. Vilket märkligt svar. Bör man inte granska organisationer som får skattebetalarnas pengar i sin helhet, inte bara för det de specifikt söker pengar för?

Det är inte svårt att finna skäl till att vara återhållsam med pengar till studiecirklar ledda av SFM.

Över huvud taget finns skäl att stänga av kranen med skattepengar till religion. Varför finns till exempel nämnden för statligt stöd till trossamfund? SST delade under 2015 ut nära 81 miljoner kronor. Pengar borde därför heller inte delas ut från MCUF till Gränna pingstförsamling, Bosnien-Hercegovinas muslimska ungdomsförbund eller Judiska församlingen.

Och enligt Skolverket finns drygt 60 konfessionella grundskolor. Men varför ska svensk skattefinansierad skola respektera föräldrars vilja att hjärntvätta sina barn?

Svensk skola var länge i maskopi med kristendomen och jag minns hur min första fröken samlade oss runt orgeln där vi skrålade psalmen ”Morgon mellan fjällen” och sedan fick höra historier från Gamla Testamentet. Fortfarande firas skolavslutningar i kyrkor.

Det var fint och gjorde knappast någon till fanatiker. Men det bästa är nolltolerans, åtminstone vad gäller det vardagliga skolarbetet.

Redan för tio år sedan skrev dåvarande ordförande i Lärarnas riksförbund, Mette Fjelkner, i en debattartikel: ”Barnens rätt att bilda sig en egen uppfattning, att slippa politisk eller religiös indoktrinering, borde här gå före föräldrars önskemål om en konfessionell inriktning på skolverksamheten.” ”Samhället måste sätta gränser för hur sådana icke-vetenskapliga perspektiv tillåts påverka offentliga angelägenheter som exempelvis utbildning och sjukvård” (DN 16/4 -06). Hon hänvisade klokt till Barnkonventionens artikel 14 gör gällande att barn har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet.

Apropå religiösa friskolor var den handläggare hos MCUF som godkänt bidraget till SFM förresten en gång rektor på Jasminskolan i Norrköping som Skolinspektionen stängde med omedelbar verkan i mars 2013 med hänvisning till allvarliga missförhållanden. Skolan hade ”islam och miljö” som inriktning och flera barn vittnade om att det var tvång att delta i fredagsbönen.

Folk får tro på tomtar och gurus bäst de vill – men när deras tro också medför ett sätt att bete sig i vardagen som begränsar andra är det mer än tro. Då går det inte att försvara ofriheten med tal om religionsfrihet.

När någons tro och kultur förordar anti-demokrati och ojämställdhet kan vi knappast stötta dem i frihetens namn – eller ge dem pengar som samlats in i demokratisk ordning. Man förstår ju att de inte tackar nej utan utnyttjar naiviteten. Men hur länge ska det accepteras? De barnmorskor och truckförare som betalar via skattsedeln bör protestera.

Carolins videokommentar:

Läs även:

Jenny Sonesson: Friskolor ska inte vara frizoner för indoktrinering

Dahlman: Nej, alla muslimer är inte terrorister

Dahlman: FUCK SHARIA

Sonesson: Utse Magnus Ranstorp till ny nationell samordnare. I artikeln beskrivs hur Birgitta Ohlsson behandlades av Yasri Khan då hon kritiserade våldsbejakande islamism.

Ohlsson avvisar muslims kritik I artikeln beskrivs hur Ohlsson tog initiativ till att låta olika trossamfund delta i kampen mot extremism och kritiserades för detta.

Fortsätter ställa frågor

Jag har fortsatt gräva i detta och det visar sig att de kurser som SFM ska hålla riktas till människor som utsatts för islamofobi. De ska alltså lära sig om rasism och islamofobi? Ställer frågor till MUCF om detta och återkommer i frågan...

Jag vill förtydliga att jag alltså inte är emot islam eller muslimer som grupp. Jag bemöter åsikter och vissa gruppers beteenden. Detta då jag har som livsuppgift att försvara friheten och respekten för varje enskild.