Det är inte Rysslands-fonden som tryggar ålderdomen

Ledare Artikeln publicerades
Löfven besökte pensionärer i Kristianstad förra året.
Foto:Lasse Ottosson
Löfven besökte pensionärer i Kristianstad förra året.

Stefan Löfvens politiska ohederlighet består i att han ett år innan valet ger sken utav att kunna förbättra villkoren för dagens pensionärer.

Valfrihet har aldrig varit en garant för att välja rätt. Premiepensionen är inget undantag, även om det stundtals lät så i mitten av 1990-talet.

Statsminister Stefan Löfven (S) har ett horn i sidan till PPM-systemet. ”PPM har blivit en riktigt dyr flopp där miljarder efter miljarder går till avgifter”, konstaterade han redan som oppositionsledare. Och i förra veckan plockade Löfven upp sin gamla käpphäst. Efter miljardrullningen i fondbolagen Allra och Falcon vill regeringen strama upp PPM-systemet tillsammans med allianspartierna.

Socialdemokraterna har vissa poänger i sin kritik. PPM-systemet har inbyggda svagheter som bör rättas till. Dels har det blivit allt svårare för pensionsspararna att skilja på seriösa och oseriösa fondbolag. Dels är antalet PPM-fonder så många som 800. Risken för att gå på en mina är för stora.

Tanken med den blocköverskridande pensionsuppgörelsen 1994 var att ge breda inkomstgrupper mer kontroll över sin framtida pension. Det har gått sådär. Marknaden har aldrig bekräftat att aktiva val per automatik är bra val. Soffliggaralternativet Sjunde AP-fonden går bättre än många andra.

Samtidigt bör betydelsen av ett aktivt val inte överdrivas.

PPM-systemet skapades för kommande generationer. Enligt prognoserna får den som i dag befinner sig i början av yrkeslivet 30 procent av sin snittlön i pension. Det skrala utfallet ökar vikten av ett privat sparande och en god lönekarriär. Placeringar inom den allmänna pensionen kommer göra skillnad på marginalen, även om varken fondbolag eller politiker skulle uttrycka det så.

Pensionen har aldrig varit någon uppskjuten lön. Stefan Löfvens politiska ohederlighet består i att han ett år innan valet ger sken utav att kunna förbättra villkoren för dagens pensionärer, genom att sätta hårt mot hårt mot skojarna i branschen. Det vore ärligare att kapa antalet PPM-fonder och förklara för alla villrådiga 25-åringar att den där Rysslandsfonden knappast säkrar ålderdomen.