Dahlman: Det är inte synd om stenkastarna

Ledare Artikeln publicerades

Skyll inte våld mot blåljuspersonal på ”samhället”. Att halvvuxna beter sig som svin är inte hederliga människors fel, utan deras. Bara deras. Och det ska de känna av.

När några poliser intervjuades i Agenda på söndagen om den senaste tidens alla upplopp beskrev de ungdomar som mår rätt dåligt, lever i vanmakt och vill få utlopp för det och glömma sin vardag. ”Jag tror inte att de förstår vad de gör” (22/5).

Men det är vilseledande skitsnack. Ge inte oss skulden för brott enskilda individer begår. De som beter sig illa ska både beskyllas och bestraffas. Vanmakt är ingen ursäkt. Klart att de förstår vad de gör!

Poliser, brandmän och ambulanspersonal utsätts för stenkastning. De blir spottade på. Deras bilar sätts i brand. Så har det varit ett tag nu och jag är glad att politikerna äntligen tycks ha vaknat ur sitt slummer.

  De drabbade är ju personer som jobbar för oss för att rädda liv och skapa trygghet – så varje smutsig spottloska är en i ansiktet på dig. När polisen hotas, då hotas du. Friheten, rättssamhället, demokratin är i fara. Vår trygghet glider ur händerna på oss, mer och mer för varje natt våldet fortgår och vi sover.

  De som bråkar är unga som tycker att de har rätt att ratta världen som de själva vill. Egoismen i deras beteende är avskyvärd och ska inte urskuldas med att de har vuxit upp i en viss miljö eller har svårt att få jobb.

  Anders Ygeman (S) talade i Agenda om att vi behöver bryta tio års negativ utveckling med arbetslöshet, klyftor och sjunkande skolresultat.

  Menar han alltså att ”samhället” har skuld för det inträffade? Självspäkningen är ovärdig, men vanlig hos vänstern där eget ansvar tydligen är ett skällsord.

  Miljöpartisten Maria Moraes skrev på Nyheter24 i lördags att: ”För mig är det alltid ett misslyckande som politiker när jag ser att vi i vårt samhälle har så otroligt segregerade områden, där unga växer upp utan framtidstro, med en stark känsla av utanförskap och hopplöshet”. Hon ser det som ett ”enkel alternativ” att lägga skulden på de unga (21/5).

  Men hon har inte misslyckats som politiker. De ungas hopplöshet ger dem inte rätt att förstöra. När hon säger ”mea culpa” skrattar de gott bakom hennes svajiga ryggrad.

  Tusentals – ja hundratusentals, till och med miljoner – människor världen över trotsar oddsen och spirar som maskrosor ur asfalten i stället för att riva upp gatstenar för att slänga på oskyldiga. Det finns inget tydligt samband mellan att vara arbetslös och skära sönder däck på statens egendom.

  När mesvänstern tar på sig skulden åt ”buset” som vore de Jesus på korset går de skyldiga fria. Det är vansinne. Självklart ska de straffas.

  Numera är många överens om att det behövs fler poliser och höjda straff. Moderaternas Sverigemötet i helgen var en hejdundrande uppvisning i hårda tag och batongpolitik. Fler ansluter sig. Ygeman vill ha ”tydligare påföljder”. Annie Lööf (C) önskar ”straffskärpning”.

  Och visst behövs straff – men inte bara det. Föräldrar och skolpersonal måste också bli tuffare. Vi måste hjälpas åt för att markera att den som är skyldig är skyldig – och att inga snyfthistorier duger. Det är knappast en ungdoms första synd att slänga en gatsten i huvudet på en annan människa. Kriminalitet föds ur pojkstreck och bus, och det börjar tidigt. Det måste också stävjas tidigt.

  Paragrafer har säkert effekt, men en förälders ryt är effektivare. Lärarens tydliga tillsägelse formar. Om vuxna slutar knyta näven i fickan och vänta på att ”dom där uppe” ska ”fixa problemen” kommer vi att bygga ett bättre Sverige.

  När blåljuspersonal inte längre vill gå till jobbet eller drar sig för att verka i vissa områden måste det tas på allvar. Slynglarna ska inte få ta över; det ska inte få vinna. Det är inte synd om dem. Det är synd om oss.

  Carolins videoledare

  Läs även:

  Dahlman: Säg varsågod, polisen!

  Stenkastning är inte okej i en demokrati

  I Australien kan de som attackerar vårdpersonal få 14 års fängelse.

  Aleksandra Boscanin: Laglöshet kräver något starkare än kaffe