Annons

Fega undanflykter från S om arbetslösheten

Sverige skulle bli bäst i klassen vad gäller arbetslöshet. I stället närmar vi oss sistaplatsen. Det borde vara besvärande och skämmigt för de rödgröna där i skamvrån. Men bryr de sig ens? Lever vi i samma land?
Ledare • Publicerad 18 september 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Pontus Lundahl/TT

”Vi ska nå lägst arbetslöshet i EU. Det är det förpliktigande delmålet, men vi ska mot full sysselsättning. Det, mina vänner, är Socialdemokratisk politik!”, röt Stefan Löfven (S) på partikongressen 2013, och applåderna åskade genom Göteborg.

Jippi, vilken handlingskraft tänkte nog medlemmarna och väljarna. Men…. Hur gick det?

Annons

EU:s statistikorgan Eurostat meddelade alldeles nyligen att Sverige i dag ligger på plats 22 av EU:s 28 medlemsländer vad gäller arbetslöshet. Inte på plats 1. Inte ens nära.

Sanningen är att S lösningar är alldeles för pyttiga för att hantera de svåra problem som främst migrationen har lett till. Sverige har fått nya invånare som har väldigt, väldigt svårt att få arbete, och S har inte lösningar på det. Vill man ens inse vidden av det hela?

På onsdagen presenterade regeringen ett jobbpaket om 1,3 miljarder som skulle ge tusen nya platser i arbetsmarknadsutbildning och 2 200 nya extratjänster. Men samma dag berättade SCB att arbetslösheten ökat till 7,1 procent i augusti och 56 000 fler var utan jobb än ett år tidigare.

Arbetslösheten bland utrikesfödda är 16 procent och gapet i arbetslöshet mellan svenskfödda och utrikesfödda är störst i hela Europa. För invandrare från Afrika och Asien är arbetslösheten i Sverige 26 respektive 23 procent.

Men Magdalena Andersson hade mage att skylla på ”internationell konjunktur”, trots det finns jobb i massor att söka, men inte nog med relevant personal att anställa. Konjunkturargumentet håller faktiskt inte (SVT 17/9).

Finansministern menade också att det var sommarstatistik, vilket känns tomt. Hon kan inte på allvar mena att hundra tusen till har fått arbete om någon månad? Att de bara inte har jobbat på sommaren? Och om de förflyttas till jobb som finansieras av skattebetalarna i extratjänster har problemet eliminerats? Nja…

Bortförklaringar är tyvärr de rödgrönas bästa gren. I januari togs Löfvens ambitiösa mål från 2013 bort, med anledning av M-KD-budgeten som riksdagen röstade för i höstas. Men många ifrågasatte. Skulle en högerbudget ha haft så stor inverkan på bara 23 dagar? Wow!

”Erkänn i stället att den förda politiken inte har lyckats”, twittrade Jan Björklund (L). ”Ett halvårs lägre anslag ska inte betyda göra så mycket för möjligheten att nå målet, sa Harry Flam, professor i internationell ekonomi. John Hassler, professor i nationalekonomi, hängde på i kritikerkören. ”Det där är en bortförklaring. Det hade inte funnits någon som helst möjlighet att komma ner till Europas lägsta arbetslöshetsnivå även med en S-budget tidigare” (SR 23/1).

Att ha målet att ha Europas lägsta arbetslöshet 2020 under förra mandatperioden var ”en bra styr-åra för politiken”, menade Magdalena Andersson. Synd bara att de styrde snett, runt runt med skattepengar från en reform till en annan, runt runt.

Men detta, mina vänner, är Socialdemokratisk politik.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons