Feltänkt av V att rösta nej bara för att SD har lagt förslagen

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Patrick Trägårdh/TT

Vänsterpartiet i Region Skåne är upprörda över att Sverigedemokraterna i förra veckan fick igenom tre motioner i regionstyrelsen.

”Det är en viktig diskussion att ta hur man hanterar SD i ett läge när fascismen växer. Jag tycker att det här på sikt ger legitimitet åt ett parti som SD, oavsett vad motionerna handlar om”, säger gruppledare Sara Svensson till tidningen (3/6)

Detta är en häpnadsväckande vrång inställning. Motionerna handlade långt ifrån om SD:s paradgren ”massinvandring” utan om en tågförbindelse, digitalisering av högkostnadsskyddet och om att införa akutbilar inom psykiatrin.

Tycka vad man vill om SD, dess bakgrund och förgrundsfigurers syften och uttalanden (det finns onekligen en hel del att kritisera); partiet har ändå valts in av skåningarna i regionen för att vara deras representanter i debatter även om sjukvård och kollektivtrafik. I de fall partiet har åsikter och förslag om annat än invandring ska dessa naturligtvis hanteras med samma respekt som andra partiers. Att förhindra bra förslag bara på grundval av vem som säger det är både barnsligt och farligt. Fokus måste ligga på vad som sägs, och inte vem som säger det.

Den som granskar Vänsterpartiets egen historia skulle ha en del att invända emot. Men få skulle påstå att stöd för Sara Svenssons motion om att sluta med inkomstbringande reklam till förmån för kostsam kultur i kollektivtrafiken skulle leda svenskarna till kommunismens värsta skrymslen (det är bara ett dåligt förslag helt enkelt.)

Lästips:

Låt inte rädslan för SD styra Sverige