Flum förhindrar inte terrorism

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Thommy Tengborg/TT

Vänsterns lösningar mot terrorresor duger inte. Det är inte mer pengar som är lösningen.

Försvarshögskolan har gjort en unik studie om svenskar som ansluter sig till jihadistgrupper i Syrien och Irak (14/6). Till skillnad från föregående rapporter i ämnet, vilka bygger på uppskattningar, har Försvarshögskolans Linus Gustafsson och Magnus Ranstorp analyserat hårddata från Säkerhetspolisen.

Mellan 2012 och 2016 reste 267 personer till Syrien och Irak för att ansluta sig till islamistiska terrorgrupper, framförallt IS. Under tiden har resmönstret förändrats på flera sätt. Det kanske mest uppseendeväckande är att terrorturerna har minskat rejält sedan 2014.

Forskarna nämner några tänkbara förklaringar. De senaste årens militära bakslag gör att IS kalifat inte längre framstår som en blivande islamsk stormakt. Även om inga säkra slutsatser kan dras, konstateras att svenska myndigheters insatser har stoppat ett antal terrorresenärer.

Sedan 2014 har tonen i den svenska politiska debatten förändrats. Vänsterns recept mot extrem islamism – bidrag, fritidsgårdar och flummiga toleransprojekt – stöter allt oftare på mothugg.

Visst vill vissa kommunpolitiker fortfarande välkomna IS-krigare hem med förtur i bostadskön och en betald praktikplats. Men de blir allt färre, och de konstruktiva lösningarna desto fler. Lagskärpningar mot terrororganisering, ökade möjligheter till avlyssning och delande av information lär åtminstone inte ha varit kontraproduktivt.

Vänsterprofiler kommer säkert att dra slutsatsen att ännu mer ekonomisk omfördelning behövs utifrån faktumet att sju av tio svenska IS-rekryter har bott i ett särskilt utsatt område. Postmoderna debattörer kan tolka vissa siffror i rapporten – till exempel att 66 procent av terrorresenärerna är födda utomlands eller att nästan alla har minst en utlandsfödd förälder - som ett bevis på att det svenska samhällets institutionaliserade rasism föder hat hos invandrare.

49 svenska terrorrekryter dött. 106 har återvänt från Irak och Syrien, och 112 är kvar i området. De måste straffas för sina brott. Och förhindras att begå nya terrordåd. Då hjälper tyvärr inga fritidsgårdar.