Annons

Hej-och-hå-politik hotar vår frihet och trygghet

Makthavarna slarvar med våra skattepengar och har dålig koll på brottslingar. Mer ordning och reda behövs – omedelbart.
Ledare • Publicerad 15 april 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Bara hälften av Skånes tingsrätter har säkerhetskontroller och risken är stor att otillåtna föremål kommer in. När det sattes upp en tillfällig kontroll i Kristianstad för ett par veckor sedan kunde den säkerhetsansvarige konstatera: ”Folk vände när de såg att vi hade säkerhetskontroll och gick ut. Vi har hittat grejer i buskarna och runt fastigheten. Det var narkotika, skruvmejslar, kniv” (SVT 15/4).

Han ville gärna se en permanent lösning, eftersom det har blivit mer hot och stök. Och nog kan man hålla med; varför ska de som vittnar eller jobbar på tingsrätten riskera att råka ut för angrepp? Varför har man varit så naivt öppna så länge?

Annons

Tyvärr är det inte bara tingsrätterna som har dålig koll. TV4 Nyheterna avslöjade häromveckan att personalen på rättspsykiatriska kliniker inte har rätt att gå igenom de intagnas post, så personer som har dömts för bestialiska mord och sadistiska våldtäkter kan därmed enkelt ta emot både knark och knivar.

Nu ska Socialstyrelsen komma med förslag om en ändring, men är det inte helt otroligt tokigt att att rättsstaten så länge har låtit grova brottslingars paket bara passera? Konsekvenserna för personalen hade ju kunnat bli fatala (11/4).

Dessutom häpnar man över den naiva tilltron till människors goda vilja inom kriminalvården. Det senaste decenniet har över 1 000 personer sluppit undan straff genom att inte frivilligt inställa sig till anstalt. En 18-åring som dömts för våldtäkt av barn valde till exempel att strunta i att infinna sig till ett fängelsestraff med efterföljande utvisning, och om nio år preskriberas det (TV4 26/2).

Det kan låta som ett avslöjande som direkt borde leda till åtgärd, men redan 2006 rapporterade Sveriges Radio att 900 personer som borde sitta i fängelse var på rymmen eftersom de inte hade kommit frivilligt (24/8 -16). 2017 skrev Metro att 662 dömda brottslingar under perioden 2010-2016 hade sluppit undan sitt straff på grund av att de hållit sig borta (29/5 -17).

Så om och om igen hör vi samma nyhet, tappar hakan och så händer ingenting – utan vi får höra om samma nyhet igen och tappa hakan igen och så händer ingenting igen … Vem bryr sig om alla oskyldiga som kan råka möta dessa rymlingar som konsekvens? Vem skyddar oss oskyldiga?

Brottslingar som har dömts till utvisning kan också finnas kvar mitt ibland oss. 2016 fanns det enligt polisen 188 utvisningsdömda som släppts fria eftersom det inte gick att skicka dem till hemlandet, kanske för att dömda medborgare inte var välkomna hem (SVT 10/1 -17). Så när hemlandet sa nej fick vi visst behålla dem. Tack tack. Tack politiker som inte törs ställa högre krav.

De beslut som politikerna fattar är för övrigt inte alltid så genomtänkta. Nyligen skrev Dagens Industri att 135 miljarder av skattebetalarnas pengar slarvas bort varje år i offentliga upphandlingar. En kommande rapport från Svenskt Näringsliv avslöjar att svinnet på den offentliga marknaden är 10-15 procent av värdet (8/4).

Och när Riksrevisionen 2017 granskade regeringens 26 migrationspolitiska propositioner från 2002-2015 visade det sig att det hade saknats ekonomiska analyser, trovärdiga skattningar av antalet asylsökande samt beskrivningar av hur förslagen påverkar människor, myndigheter, kommuner och landsting (16/11). Tjolahopp, vad gör väl det?

Regeringen verkar dock inte ha lyssnat på kritiken med tanke på att man förra året röstade igenom gymnasielagen, något som har visat sig få en rad konsekvenser. Bland annat har Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, slagit larm om att ersättningarna från staten inte räcker till utan att det fattas en miljard kronor om året (16/3).

Myndigheterna är heller inga förebilder. Nyligen fann man att Skolinspektionen identifierar problem på skolor, men sedan inte kollar om felen är avhjälpta eller ej (19/2).

Annons

2014 fann myndigheten att 90 miljarder kronor från staten – exempelvis Sida och Kammarkollegiet – utbetalades slarvigt året innan. ”Ingen vet om pengarna verkligen hamnade på rätt ställe”.

Dålig koll har det också varit kring id-handlingar, som olika myndigheter haft hand om, vilket har lett till att bedragare har kunnat köpa identiteter utan större problem. Centrala studiestödsnämnden har lånat ut pengar till studenter som vill plugga på universitet som sprider en intolerant tolkning av islam. Listan med exempel är tyvärr för lång för att rymmas i denna text.

Ja nog tycks många av våra politiker och tjänstemän vara både lata och inkompetenta. En snällare tolkning är att de är godtrogna och lättlurade, men oavsett vad är det pinsamt ­ och ett hot mot vår trygghet och frihet.

Om vi ska känna trygghet behöver skurkar buras in och bestraffas. Om vi ska få frihet behöver våra pengar gå till det viktigaste eller stanna i våra fickor. Ordning och reda nu, snälla makthavare. Hej-och-hå-politiken skadar samhället.

Lästips

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons