High five till de rika företagarna - heja er

Ledare Artikeln publicerades
Har skapat många jobb åt andra.
Foto:Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Har skapat många jobb åt andra.

Inför vinnarskalle på schemat i skolan. Förbjud Jante och fyll de unga med skamlöst mycket självkänsla. Stimulera dem till att ta för sig av livet och bli stenrika om de så vill. Heja, heja.

Det är inte många som föds med silversked i munnen. Men nog har svenskar en hel besticklåda att ta för sig av.

Enligt en färsk rapport från biståndsorganisationen Oxfam är Sverige det land som bäst motverkar ekonomisk ojämlikhet i världen. Här läggs det mycket pengar på utbildning, sjukvård och det sociala skyddsnätet.

Ja, gratis skola – till och med upp på universitetsnivå – är en fantastisk resurs för den som vill göra en klassresa. Här kan utsatthet i vuxen ålder faktiskt inte ursäktas med beklaganden om klyftor, utanförskap eller att man inte har en chans. Alla har en chans. Flytta. Plugga. Kämpa. Allt är möjligt för den som vill.

Politiker som önskar att fler ska kunna nå sina drömmar bör fokusera mer på att peppa än att klaga. Det är betydligt bättre för alla att sätta press än att sänka kraven. Det är effektivare att höja folks självkänsla än att döma de ambitiösa.

Men när Jonas Sjöstedt (V) talade i Almedalen gjorde han det såklart med en attack mot ”de rika”. Han påpekade att kassörskan Lilian på Willys procentuellt sett betalar mer i skatt än en av ägarna Antonia Ax:son Johnson. ”Hennes rikedomar kommer från det arbete som görs av Lilian och alla de andra anställda. Utan alla de vanliga anställdas slit skulle miljardärerna inte ha någonting alls” (2/7).

Men sanningen är väl att de anställda inte skulle få något jobb om det inte fanns företag. De är ju dessutom helt fria att också driva eget, starta livsmedelskedja eller köpa aktier. Sverige är möjligheternas land.

Visst, Ax:son Johnsson är Sveriges rikaste kvinna men har många kronor i skatt har inte hennes företag betalat? Nyligen donerade hon 50 miljoner kronor till Handelshögskolan. Hennes bolag anställer 20 000 människor i butiker som Kicks och Åhléns. För många unga blir jobbet i kassan på Willys ett sätt att dra in några kronor och få referenser, erfarenheter. I Sverige är ingen dömd till enkla jobb för alltid.

Skolan borde fokusera mer på att ge unga rätt inställning. Lär dem sätta kaxiga mål och våga kasta sig efter sina drömmar. Man kommer längre genom att jobba en timme extra eller tänka kreativt än genom att gnälla eller avundsjukt klaga på andra människor. Den känslan bör vi alla sprida till nära och kära.