Annons

Hon tvingades betala för en usel utbildning

En dom visar vägen. Nu behövs bättre kvalitet på högskolorna.
Ledare • Publicerad 18 april 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Centrum för rättvisa/Handout

Hösten 2011 började amerikanskan Connie Dickinson läsa en kandidatexamen vid Mälardalens högskola i Västerås. Eftersom hon inte är medborgare i ett EU/EES-land betalade hon 200 000 kronor för sin utbildning i matematik.

Men i stället för högklassiga kurser möttes hon av lärare utan rätt kompetens, studiematerial som inte höll måttet och olämpliga lokaler. Utbildningen var så dålig att Universitetskanslersämbetet ifrågasatte högskolans rätt att utfärda examina i det aktuella programmet.

Annons

200 000 kronor rätt i sjön. Connie Dickinson hoppade av studierna. Med hjälp av organisationen Centrum för rättvisa krävde hon tillbaka avgiften av högskolan, som i sin tur hävdade att något fel inte har förekommit. Såväl tingsrätt som hovrätt ställde sig på Dickinsons sida, men domen överklagades till Högsta domstolen.

På tisdagen kom HD:s avgörande. Mälardalens högskola ska betala tillbaka merparten av kostnaderna för den undermåliga utbildningen. Domen blir prejudicerande, vilket betyder att en ny rättspraxis inrättas. Den som i framtiden betalar för en utbildning i Sverige kan alltså få pengarna tillbaka om kvaliteten brister.

HD:s beslut är en stor seger. Att man ska få pengarna tillbaka om något man köpt – som det ju handlar om i detta fall – inte lever upp till rimliga kvalitetskrav är en självklarhet.

En fördel med att betala för sin utbildning är att man kan ställa högre krav. Nackdelen är givetvis att avgiftsbelagd högre utbildning går emot principen om att högskolorna och universiteten ska vara öppna för alla, oavsett ekonomiska förutsättningar. Men att svenska studenter inte behöver lägga ut tusentals kronor varje termin betyder inte att de får sin examen gratis. Man betalar med tid – åren på högskolan innebär utebliven arbetsinkomst. De flesta tar studielån som ska betalas tillbaka. Men framförallt betalar man senare i livet via skattsedeln.

Även svenska studenter borde därför ha möjlighet att få ersättning när utbildningskvaliteten visat sig vara usel.

Det är ändå rimligt att även studenter ställer sig den numera klassiska frågan: vad fan får jag för pengarna?

Karin Pihl
Annons
Annons
Annons
Annons