Hur kan politikerna glatt dela ut generösa bidrag utan krav på motprestation?

Ledare Artikeln publicerades
En generös minister.
Foto:Adam Wrafter/SvD/TT
En generös minister.

Snart kan vissa plugga och få 9 000 kronor skattefritt i månaden – utan att det krävs mer än att de närvarar på lektionerna. Hur den nya lagen om studiestartsstöd kunde gå igenom är ett mysterium.

Tanken från politikernas håll är att arbetslösa som har kort utbildning och stort utbildningsbehov ska få chans att studera, på grundskole- eller gymnasienivå. Riksdagen klubbade igenom förslaget 31 maj, med stöd av S, V och MP från den röda sidan – men även av M och L. Bara C, KD och SD röstade emot. Moderaterna till och med ”välkomnar därmed regeringens initiativ i frågan”.

Fler borde självklart ha sagt NEJ.

Det är fantastiskt om de som saknar vad som behövs för att få jobb på en svensk arbetsmarknad kan få fylla på sin cv, men om det inte ställs krav ökar risken för att fler slarvar. Skulle du anstränga dig till hundra procent på arbetet om ingen förväntade sig det? Skulle du plugga till proven om det inte spelade någon roll vad du fick för resultat?

Att ställa krav är att locka fram det bästa hos oss människor, vilket får oss att tvingas lära oss saker, vilket ofta berikar, skapar mental tillväxt. Men det är också helt självklart att det ska ställas krav på den som får pengar av andra skattebetalare – som själva har krav på sig att infinna sig vissa tider på sina jobb och prestera. Varför ska vissa slita om andra slipper? Det är en ordning som är upp-och-ner och in-och-ut hur man än tittar på den.

Johan Westerholm påpekade på sin blogg ledarsidorna.se att stödet blir 9 000 skattefria kronor per månad och kan delas ut till hundra procent, till och med om man vabbar eller själv är sjuk. Dessutom kan eleverna samtidigt lyfta andra bidrag, till exempel bostadsbidrag eller tilläggsbidrag om man har barn, samt tjäna pengar vid sidan om.

Tack och lov kan man bara få stödet i 50 veckor – så det betalas inte ut 9 000 kr skattefritt, plus andra bidrag, i all evighet helt utan motprestation (ett ord som förresten inte finns med alls i propositionen).

Så många som 20 000 personer kommer att ta del av stödet, tror gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) (TT 31/5). En snabb beräkning på det ger siffrorna: 9 000 kr x 20 000 personer = 180 000 000 kronor. Minst. Per månad. Skattefritt. Det kommer att dras från andra skattebetalares konton; pengarna kommer att transporteras från dem som måste göra bra ifrån sig på jobbet till dem som bara behöver sitta i ett klassrum.

Jag blir yr av tanken. Och rasande.

Visserligen är den som ansöker om studiebidrag och lån för universitetsstudier heller inte återbetalningsskyldiga om de inte tar poängen, men då är en större andel lån som måste betalas igen.

Svenskt Näringsliv skrev i sitt remissvar att Sverige redan har ett generöst studiestödssystem med avgiftsfria studier från grund- till högskola. Det är helt rätt; andra runtom i världen ser på våra möjligheter med avund. Men den är inte nog för sossarna.

”Många känner en oro för att ta lån vilket kan bero på social bakgrund eller osäkerhet kring om man faktiskt kommer att klara studierna”, menade Anna Ekström. Det har hon rätt i. Jag var själv livrädd för att låna av csn för att studera, och min pappa ­– som bara tagit realen och jobbade som lastbilschaufför – höll på att gå upp i atomer över att jag skulle läsa nåt så skumt som statskunskap för lånade pengar i stället för att ta ett jobb som ”vanligt fölk”. Men jag gjorde det ändå, och valet ökade min motivation till att anstränga mig. Krav skärper ens sinnen.

S tänker dock annorlunda. ”Den socialdemokratiskt ledda regeringen tar krafttag för att knäcka arbetslösheten”, skrev Ekström (S) kaxigt i en debattartikel (Eskilstunakuriren 5/6).

Men kan det kallas ”krafttag”? Ingen människa får tyvärr muskler genom kravlöshet och svaga tyngder.

Carolins videokommentar

Lästips:

Stoppa slappt bidragsströsslande över nyanlända

Sänk bidragen och ställ högre krav

Propositionen