Hur svårt kan det vara att dyka upp till en bokad tid i vården? Skärp er!

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Spökpatienter som aldrig dyker upp kostar massor. Så kan det inte få pågå!

Den som har en kalender och lyckas ta sig till jobbet eller träffa kompisar på rätt dag och tid borde även kunna infinna sig för ett möte med en psykiatriker eller en operationssal, eller hur? Ändå beter sig tusentals svenskar ytterst arrogant gentemot sina medmänniskor, och skattepengar som hade kunnat hjälpa svårt sjuka slösas bort. Detta behöver vi benhårt fördöma och få stopp på.

För det får konsekvenser. I Stockholm är det nu extrema köer för patienter med hjärntumör. Den som har en elakartad hjärntumör kan få vänta veckor på operation. ”De bör opereras inom en vecka, men nu kan det dröja 2-3 veckor”, säger en neurokirurg till Svenska Dagbladet (20/6). En annan ser det som "skenavrättning" att ställa in en operation i sista minuten.

Orsaken sägs vara personalbrist, men eftersom lönelägen hänger ihop med utbudet av vårdpersonal kan man ändå skylla krisen på pengar. Och för att få in fler kronor tycks det inte bara vara politikerna som ska skärpa sig utan lika mycket du och jag. Visst kan man höja skatten tills den spränger anständighetsvallen, men det finns andra sätt att få fram resurser.

Ekot har under veckan gått igenom antalet inställda operationer i Sverige och funnit att nästan 17 procent av dem berodde på att patienten helt enkelt inte kom (17/6).

Det går inte skylla på att man bara får ett ynka brev – och inte en uppsjö av hjälpsamma sms och pipande påminnelser. Den som behöver opereras måste väl för sjutton kunna läsa sin post? Om det handlar om barn har de väl föräldrar?

Förra året rapporterades det att uteblivna besök kostar Region Skåne 309 miljoner varje år. Varje år! Störst andel uteblivna besök finns inom psykiatrin och verksamhet som riktar sig till barn och unga. Det handlar om 52 000 besök. Tusen varje vecka, 142 varje dag. Tänk sådant slöseri!

Om någon har bokat en tid men inte lämnar återbud kostar det när sjuksköterskor, läkare och psykiatriker får stå sysslolösa. Väntetiderna för andra blir längre. Ändå görs det varje dag. Det är en slags vandalisering av tryggheten och tilliten i samhället, i klass med att klottra sönder tågvagnar eller stjäla datorer från en skola. Man pissar på skattebetalarna, snor pengar från de svagaste, de sjuka.

Revisorerna i Skåne har funnit att språkproblem kan ligga bakom problemet. I Skåne är nära 20 procent utrikes födda och de kanske inte förstår kallelsen. Det behöver i dessa fall inte handla om dryga personer som struntar i besöket, utan om att vården måste bli bättre på att kommunicera. Men faktum kvarstår; om man har haft en första kontakt vet man sannolikt att det kommer flera och då bör man ta hjälp med översättningen. Ursäkterna skorrar falskt.

En anledning till att folk skiter i sina bokade tider är säkert att det känns som att det handlar om småpengar, för själv betalar man ju max en dryg tusenlapp per år. Att de stora summorna går via skatten och inte direkt från lönekontot får tydligen människor att leva i förnekelse. Men faktum är att ett läkarbesök inom psykiatrin kostar drygt 4 000 kronor och för barn drygt 6 000 kronor. En bemannad operationssal kostar omkring 12 000 kronor i timmen.

Hur vill vi ha det? Oj då, fick du hjärntumör! Asså trist för dig, men våra salar står tomma och läkarna står här med spritade händer i full mundering samtidigt som fröken Berglund inte behagade komma idag och herr Nilsson visst hade annat för sig. Kanske sken solen? I vilket fall har du behandlat oss alla illa. Skärp dig.