Inga hedersstrukturer i våra badhus, tack!

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Fredrik Sandberg/TT

Kommunen bör stå upp för att flickor och pojkar simmar ihop. Säg nej till tjejsimskola i Åhus.

I sommar ordnar kommunen simundervisning för flickor mellan 10 och 15 år på Rönnowsbadet i Åhus – insynsskyddat, med enbart kvinnliga simlärare.

Det är osmakligt hur man ger efter för vissa personers vilja att separera tjejer från killar. Regler med grund i hedersstrukturer ska hållas borta från kommunala badhus.

Tydligen har det i samtal med skolpersonal framkommit önskemål om särskild tjejsimskola. Projektledaren Sara Gustafsson svarade mig: ”Personal från barn- och utbildningsförvaltningen har pratat om måluppfyllelse i idrottsämnet. Tivolibadet har också framfört det men också simkunnighet och säkerhet.” Referensgrupper och styrgrupper har tydligen tyckt till. Önskemål har plockats upp från ”olika aktörer”.

Detta är ängsligt nonsenssvar på byråkratpråk utan specifikationer hur mycket jag än bad om det. Vilka önskemål? Från vem? Har man frågat varför småflickor inte kan simma med småpojkar? Har man ifrågasatt? Har man stått upp för jämställdhet? Har man förstått att det som börjar i könsseparering bland 10-åringar följer dessa småflickor resten av livet?

Ibland måste beslutsfattare våga säga NEJ. Inte böja sig, vika sig, finna sig. Barn ska inte ses som sexobjekt och kommunen ska verkligen inte uppmuntra gammelmodiga traditioner om könsseparering som grundas i synen på barn som sexuella varelser.

Visst är det trist om flickorna aldrig får chansen att komma till bassängen för att deras föräldrar tycker att de inte ska simma med killar, men den typen av låsningar ska inte accepteras med ett ”jaha” och en anpassningsplan från kommunen. Föräldrarna borde tvingas finna sig i de regler som gäller i ett jämställt land. Punkt. Och om barnen simmar på idrottslektionerna i skolan ska självklart alla vara med.

I Ystad har integrationsstrategen Peter Eriksson med bravur visat hur det ska gå till. Han bestämde sig tidigt för att könsseparerade badhus var ”en orimlig anpassning av det svenska samhället” och ordnade en kurs i vattensäkerhet för asylsökande där hela familjerna skulle vara med. Det sattes hårda krav på att ingen man fick delta utan att ha frun med, och resultatet var att nästan alla till slut badade tillsammans och stämningen var hög.

Eriksson skrev i en debattartikel: ”Ibland läser jag artiklar där det står att det är en mänsklig rättighet att få och kunna simma. Jag skulle först och främst säga att det inte är en mänsklig rättighet, och i alla händelser att den är underordnad rätten till jämställdhet och respekt” (Expressen 15/8).

Helt rätt inställning. Vissa önskemål ska inte tillgodoses utan ignoreras. Vi måste stå upp för det kvinnor kämpat för under generationer. Vi måste stå på småtjejernas sida mot ofriheter och dumheter. Alltid.

Läs gärna också:

Tjejer ska kunna gå i bikini

Kräv att killarna sköter sig i stället för att begränsa tjejers frihet