Kan KD döda DÖ?

Ledare Artikeln publicerades
Sara Skyttedal, ordförande i KDU, är en av kritikerna.
Foto:Henrik Montgomery/TT
Sara Skyttedal, ordförande i KDU, är en av kritikerna.

Regeringens största kritiker har gett de rödrödgröna fritt spelrum via Decemberöverenskommelsen. Men kanske är det snart slut på det.

På fredag ska flera motioner om att fälla decemberöverenskommelsen behandlas på Kristdemokraternas riksting, och detta kan bli början på slutet för den märkliga pakten. Det vore bra.

KD i Skåne står bakom DÖ, men det finns kritiska röster. I Kristianstad är Alexander Harrisson emot, och enligt uppgift är fler osäkra.

På tisdagen skrev KD:s före detta presschef Johan Ingarö på Dagens Samhälles debattsida att ”DÖ kortsluter den politiska debatten” (6/10). Han var för överenskommelsen när den slöts – ”för att jag inte såg något gångbart alternativ” – men uppmanar nu till avslut.

De flesta är medvetna om att DÖ ett hafsverk som kom till i desperation och stress. Något behövde göras för att undvika nyval och att SD fick en vågmästarroll. DÖ skapade julefrid i stunden, men har sedan dess hämmat nödvändig utveckling av landet.

Många har sagt att den dämpar partiernas ideologiska udd – vilket är allvarligt – men kanske är det farligaste inte att ytterligheterna tonats ner, utan att mitten gjort det.

På många sätt skulle Sverige må bra av att blocken enas kring viktiga frågor, att ideologiska låsningar byts mot praktiska lösningar.

Arbetsmarknaden behöver reformeras. Särskilt unga och nyanlända tvingas till utanförskap på grund av politikernas och fackens rädsla för en låglönemarknad.

Det behövs bostäder, för annars riskeras en bubbla, vilket Konjunkturinstitutet varnade för på tisdagen. Men inget av substans händer.

Flyktingvågen kräver många kvicka tankar för att få fram tillfälliga boenden, verifiera utbildningar snabbare, och sannolikt även forma nya regler kring uppehållstillstånd och försörjningskrav. Men rött och blått står envist på varsin sida: det har bara blivit några tafatta krismöten som snabbt glömts bort. SD fortsätter växa trots enskildas uppenbara brist på kompetens och hjärta. Övriga partier krymper.

Inget av det alliansen ville uppnå med DÖ verkar ha uppnåtts. Budgeten som S och MP kokat ihop tillsammans med V smakar illa; det är för mycket röd chili i den, så det bränner rejält i halsen. Ändå har alliansen fortsatt röra i grytan, vilket har förvånat många. Det finns ju ett beprövat recept med fyra kryddor som smaklökarna längtat efter. Men bara av att slänga DÖ i slasken kan vi få det tillbaka på menyn.