Annons

Koko, koko! Jöken gal om skatteundantag

Centerpartiets skattesänkning för vissa landsbygdsbor gör skattesystemet än mer komplext och oöverskådligt.
Publicerad 6 september 2019 • Uppdaterad 8 september 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Centerpartiet har i budgetförhandlingarna med regeringen fått igenom sänkt skatt för landsbygdsbor i vissa (!) delar av norra och västra Sverige. Boende där ska få se sin skatt sjunka med som mest 137 kronor per månad. Vissa fnyser åt summan, men att klyftan mellan stad och land behöver slutas är i grunden rätt tänkt av Centerpartiet. Ändå är förslaget tokigt.

Är det inte märkligt att boende i landsbygdskommuner i södra Sverige diskrimineras, så säg? Klyftan mellan stad och land finns sannerligen inte enbart i de norrländska skogarna. Dessutom bor vissa av de som gynnas i relativt välmående kommuner. Varför ska de i en välmående landsbygdskommun i norra Sverige få statlig skattereduktion men inte de i hårt prövade landsbygdskommuner i södra Sverige?

Annons

Ge ett bra svar på det om ni kan Magnus Larsson, Mats Dahlbom eller Rolf Jönsson. Nej, urvalet är helt enkelt godtyckligt. Beror det månne på var Centerpartiet är som starkast, snarare än var behoven är som störst? En tanke bara.

En mer principiell invändning är dock att Centerns landsbygdsavdrag ökar komplexiteten i skattesystemet ytterligare. Kan ”mannen på gatan” berätta hur mycket han betalar i skatt?Knappast.

På grund av jobbskatteavdraget skiljer sig skattesatsen beroende på om han råkar vara pensionär, arbetslös eller arbetar. Och även om ”mannen på gatan” både vet skattesatsernas och jobbskatteavdragets storlek har vi det här med arbetsgivaravgifter som är ett kapitel för sig. Den allmänna löneavgiften är den största posten i arbetsgivaravgiften– det vill säga ren skatt på lönen som betalas in av arbetsgivaren till staten. Många som tjänar lite mer, inte så fasligt mycket mer, får dessutom se delar av pensionsavgiften försvinna rakt in i statskassan. Där kan vi tala om underrapporterad pensionärsblåsning.

Och skatten på arbete utgörs inte enbart av inkomstskatt och arbetsgivaravgift. Åh nej, även momsen är en skatt på arbete om man ska vara nogräknad. Här blir det riktigt snurrigt. Vatten på flaska räknas som livsmedel och har reducerad moms, medan kranvatten inte har det. Det är högre skatt på att parkera sin husvagn på en vinterförvaringsplats än på en campingplats på sommaren. Tillställningar där man dansar till musik är belagda med 25 procent moms, om man sitter still och lyssnar är den däremot sex procent kulturmoms. Logiskt?

Men så finns det ju tack och lov skattereduktioner. Men här gäller det att tänka till! Om ”mannen på gatan” gjorde en tillbyggnad av sitt bostadshus, som inte får vara yngre än fem år, får vi hoppas att han inte glömde att någon av tillbyggnadens sidor till minst 75 procent (!) måste sitta ihop med den befintliga byggnadens yttervägg eller så ska det finnas en dörr emellan. Annars kan hans skattesats bli en helt annan än vad han föreställde sig. Och kan vi gissa att många garage byggs under husets sjätte levnadsår?

Javisst, alla dessa avsteg och undantag kan var för sig vara motiverade men skapar tillsammans ett komplext och ineffektivt skattesystem. Ett effektivt skattesystem som långsiktigt gynnar tillväxt och skatteintäkter ska vara enkelt och lättöverskådligt.

En radikal idé: i stället för att ständigt hitta på en massa nya avdrag och undantag, se till att skattesatserna blir mer platta och enhetliga. Kommuner som krisar kan med fördel stöttas genom att statsbidragen höjs. Det vore ett vinnarrecept för Sverige men håller väl knappast ihop jöken vars bärande idé är, ja vadå? Respektive gökunges önskelista? Koko bankskatt! Koko landsbygdsavdrag! Koko friår!

Anders GustafssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons