Krymp svensk public service också

Ledare Artikeln publicerades
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Nästan 400 personer får gå från Danmarks Radio då budgeten sänks med 20 procent. Det är inte att tysta medierna, utan en rimlig bantning av public service i en tid när medielandskapet blommar av alternativ – som staten faktiskt inte bör konkurrera med.

Bort med underhållning och fokus på innehåll som inte erbjuds av kommersiella aktörer, mer kultur, demokrati och historia. Det är de nya riktlinjerna för DR efter ett beslut som fattades mellan den borgerliga regeringen och Dansk Folkeparti i september.

Jag tycker att det låter lysande; låt oss ta efter. Varför ska det snart skattefinansierade SVT och SR leverera Melodifestivalen och Gift vid första ögonkastet? Varför finns det resurser hos dem för lokala program när privatägda lokaltidningar tvingas spara? Varför erbjuds läsarna på webben gratis nyheter hos SVT när de behöver betala hos prenumerantberoende tidningar som Kristianstadsbladet? Nog behövs en översyn.

Public service gör oerhört mycket bra, särskilt kring nyhetsrapportering och granskningar; sådant som är folkbildande och nyttigt för en demokrati där vi behöver neutral och saklig rapportering av vår samtid, samt få del av andras ståndpunkter för att kunna bilda vår egen. Många med mig älskar program som P1 Morgon eller Aktuellt. Visst kan man ibland (ja, ganska ofta...) tycka att neutraliteten kan och bör ifrågasättas, men det är långt mer nyanserat att lyssna till P4:s nyhetssändningar än ens eget Facebookflöde.

Vissa har vänt sig emot att DR enligt det nya ska ”sprida dansk kultur och det danska kulturarvet”, vilket kan låta aningen trångsynt. Men som Karin Olsson, kulturchef i Expressen, påpekade, står det i sändningstillstånden för SR och SVT att dessa ska ”stärka den nordiska kulturgemenskapen” – så även här styrs kanalernas innehåll. Även det behöver ses över. SR borde exempelvis kapa morgonandakten, där någon helt oemotsagd får sprida sina – inte sällan politiska – tankar.

Det är bra om händelserna i vårt grannland sätter fart på en debatt även här. Förra året delade SVT, Sveriges Radio och UR på 8,1 miljarder kronor, vilket är nästan dubbelt så mycket som DR hade att röra sig med innan neddragningen nu och nästan lika mycket som vi betalar för Kriminalvården. Det är inte rimligt att public service har så mycket pengar att de kan slå ut lokala medier; Mittmedia kan komma att säga upp 75 procent av sina anställda och under åren har journalister slutat i en strid ström och budgetar har gått på strama dieter. Att de konkurrerar med underhållning i andra kanaler som måste stå på egna ben och sälja reklam är också helt galet.

Jag är den förste att försvara existensen av public service, men omfattningen och innehållet måste vi kunna kritisera utan att det börjar gormas om att demokratin är hotad eller att man tystar medier som vore man kinesiska regimen.

Att kritisera SVT och SR är definitivt inte att kritisera det fria ordet eller mediers självständighet. Det är bara att uppmärksamma att slöseri och felprioriteringar finns även här och att det är hög tid att våga ta i detta.

Läs gärna även dessa ledare