Låt inte några små extrema rörelser få stjäla plats från hederligt folk

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Adam Ihse/TT

Att värdefulla polisresurser går till att bevaka nazister och motdemonstranter är ohållbart. Åsiktsfriheten är självklar, men allas rätt att stänga av gator för att demonstrera bör ifrågasättas. Nu får några få frihet på bekostnad av så många andras.

”Det är en stor kommendering, den största på flera år, sa en polis om insatsen inför lördagens demonstrationståg i Göteborg. De ville själva inte berätta om hur många de var eller vad som stod på prislappen, men Ekot rapporterade om ”en enorm polisnärvaro, det talas om över 1 000 poliser närvarande”. Det kom personer från samtliga polisregioner samt Nationellt Operativt Centrum (NOA).

Vi som var i Göteborg inför demonstrationen mötte därför en ovanlig, lite läskig syn. Det var polisbussar var man än tittade. Dussintal poliser i gathörnen. Alla väntande. Inväntade.

Hur skulle det bli? Kanske som i somras när det demonstrerades mot G20-mötet? Då kallades en polisstyrka om 20 000 personer in, med helikoptrar och drönare. 160 av dem skadades och de som var där beskrev platsen som en krigszon.

Att 1 000 nazister och 10 000 motdemonstranter kan tillåtas få sätta skräck i så många är oerhört. En ung tjej berättade för Ekot: ”Mina lärare har sagt att vi inte får gå ut ens, stanna hemma snälla”. En hårfrisör planerade att stänga under dagen. Göteborgsposten rapporterade: ”Stora trafikstörningar att vänta”. Sahlgrenska universitetssjukhuset höjde beredskapen. Så många hindrades för att några få skulle få ta över stan.

Jag menar att vi bör ha ett modernt sätt att se på demonstrationsrätten, kanske slopa den till och med i sin nuvarande utformning. Åsiktsfriheten och rätten att yttra sig skulle fortfarande vara intakt även om man undviker att stänga av gator för vissa. Det är inte rätten att tala som skulle begränsas, utan platsen.

Hur många har inte suttit på bussen och hoppat av stress för att missa ridlektionen, jobbpasset i hemtjänsten eller en viktig dejt för att trafiken stannats då en grupp velat marschera där med plakat? Resenärerna har tvingats vänta, missa möten och stå åt sidan.

Viss ofrihet ger faktiskt frihet åt fler, medan full frihet bara ger frihet åt den som roffar åt sig. Så kan vi inte ha det.

Är det verkligen så viktigt att ha rätt att demonstrera på allas gemensamma utrymmen i ett samhälle där åsiktsfriheten och yttrandefriheten kan användas fritt i så många andra forum än just på den fysiska plats där andra också vill vistas på väg mot sina prioriterade intressen och verksamheter?

Dessutom, hur mycket kostar inte kalaset?

Våldtäktsfall blir liggande eftersom poliserna inte hinner utreda. Kommuner talar om att hyra in ordningsvakter för att skapa trygghet. Att i ett sådant läge ödsla så oerhört mycket tid och pengar på en demonstration som rör några tusens intressen är en felprioritering. Poliser och pengar behövs till annat.

Nazisternas åsikter är avskyvärda och extremvänsterns syn är inte heller ett föredöme. Just därför ska de inte ges sådant oproportionerligt utrymme. Det är hederligt, skötsamt beteende som ska belönas. Det är dina intressen som ska gå först.