Annons

Lööfs skatteförslag är populistiskt och ogenomtänkt

Att föreslå sänkta skatter för vissa beroende på var i landet de bor låter kanske bra och lockar röster i en grupp, men det öppnar för fusk och är dessutom orättvist.
Ledare • Publicerad 5 juli 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Centern vill höja grundavdraget på inkomstskatten med 11 000 per år i de nordvästra två tredjedelarna av landet. Omkring 1,2 miljoner svenskar skulle därmed få sänkt skatt.

Annie Lööf (C) menade i sitt utspel i Almedalen att det skulle rätta till ”djup orättvisa”. Men, som Benjamin Dousa från MUF kommenterade, är det i själva verket hennes förslag om geografisk skattepolitik som är orättvist. ”Varför ska en miljonär på landsbygden få sänkt skatt men inte en undersköterska i Vällingby”?

Annons

Joar Forssell från LUF höll med. ”Geografisk styrning i skattepolitiken är illiberal och orättvis”. Han menade att ”skattesystemet måste bli enklare, inte gröpas ut med fler undantag eller särregler”.

Det faktum att vi bor utspridda och att 290 kommuner och 20 regioner/landsting har självstyre – samt tar ut skatt i olika grad – gör att servicen skiljer sig åt från plats till plats. Det är naturligt och ofrånkomligt.

Den som bor i glest befolkade områden där få ska dela på kostnaderna kommer antingen att få betala mer eller få ut mindre; man kan inte förvänta sig att få ett eget sjukhus utanför dörren helt enkelt.

Det kommunala utjämningssystemet finns för att skillnaderna inte ska bli alltför stora och för att det ska gå att planera långsiktigt.

C vill minska klyftan mellan stad och landsbygd, men nu blir det nästan en kamp på individnivå. Hon vänder sig till landsbygdsbor som om de vore ett särintresse i konkurrens med andra, som om hon röstfiskade hos en grupp.

Det är bättre att fokusera på hur hela Sverige ska kunna få fart på ekonomin, samt se över hur nationella beslut kring exempelvis migration kan slå mot kommuner och sedan kompensera för det.

Att från statligt håll differentiera skattesatser utifrån var man är skriven är dessutom väldigt svårt att realisera. Risken är att en del skriver sig där det lönar sig mest och att skattemodellen uppmuntrar fiffel och båg. 1,2 miljoner människor bor i de utpekade områdena idag – men hur ser det ut om fem år, om tio? Och ska verkligen politiker uppmana oss via skatterna att bosätta oss på vissa platser?

Nej, vi förtjänar ett transparent, tydligt skattesystem, och det är bra att Januariöverenskommelsen innehåller en skattereform, även om ingen vet hur denna skulle se ut.

Oavsett vad Lööf tycker och föreslår lär det dock ändå inte bli verklighet med nuvarande styre. Magdalena Andersson (S) kommer att tvärt vägra skattesänkningar, vilket hon var tydlig med under Socialdemokraternas dag i Almedalen. Om Centern vill få igenom sådana lär de behöva komma tillbaka till högersidan.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons