Nej tack till sockerskatt

Ledare Artikeln publicerades

Staten ska inte lägga sig i vad vi äter.

"Jag behöver staten för att minska mitt sockerintag", sa Göran Greider när vi debatterade frågan om sockerskatt i TV4 på fredagen.

Oj oj. Snacka om att förminska sin egen kraft. En vuxen man erkänner alltså att han behöver Gabriel Wikström (S) som en slags tvångsdietist för att veta vad han ska stoppa i munnen. Det säger mycket om vänsterns syn på individens förmåga att tänka själv.

Frågan kom upp eftersom Storbritannien inför sockerskatt på läsk. Det fick kändiskocken Jamie Oliver att jubla: ”Vi lyckades! Det här är fantastiska nyheter, barnens hälsa kommer först”, skrev han på sitt Instagramkonto (Expressen 16/3).

Aftonbladets skribent Matilda Andersson skrev snabbt: ”Nyheten gjorde mig nästan orimligt exalterad: det är ett alldeles briljant förslag. Jag kan inte komma på en enda nackdel. Är totalt frälst och helt okritisk” (17/3). När någon från Aftonbladet skriver så bör man fatta vad förslaget står för. Klåfingrighet och förmynderi. Ofrihet.

Jag tror säkert att skatter och förbud kan göra att vi beter oss lite mer hälsosamt, men det finns något stötande i att politiker alltid tycker sig ha rätt att från sin position flytta omkring oss medborgare som vore vi dockor i ett dockskåp som de ska arrangera i lämplig ordning. Var går gränsen? Vad är nästa steg?

Nog vore det välgörande om vi motionerade mer – så vad sägs om tvångsgympa? Visst skulle många behöva dra ner på alkoholen –  så den där motboken kanske kan göra nytta i kampen mot bag-in-box-fylleriet? Egentligen skulle alla må bra av att hålla igång huvudet – så obligatoriska kvällskurser vore väl fint? Franska verb, folkdräktssömnad eller röjsågskörkort? Viss valfrihet kan erbjudas så länge man infinner sig på tisdagskvällar klockan 18.30.

Ju mer överheten bestämmer över oss, desto sämre kommer vi bli på att själva ta ansvar över vårt eget liv och hälsa. Vi försvagar disciplinmuskeln och tror snart att allt som inte är förbjudet är bra. Vår förmåga att tänka själva minimeras. Till slut kommer vi alla att säga som Greider: ”jag behöver staten för att____” Det vore en olycklig utveckling.

Personligen tycker jag också att man bör dricka mindre läsk och framför allt inte låta barnen dricka så mycket. Men det måste få vara ett privat beslut. Det förtroendet förtjänar du. Jag tror på dig.

Länk till inslaget i TV4: http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/nyhetspanelen-extra-skatt-på-läsk-3304752