Nils-Eric Sandberg: Antisemitismens år

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Linus Sundahl-Djerf/TT

2015 var ett framgångsrikt år för dem som vill skada Israel och judendomen.

Med offentligt stöd har de flyttat fram sina positioner och fått respons från regeringen. För dem som vill försvara Israels rätt att existera, och motarbeta antisemitism, har året varit en motgång.

Judarna är det sannolikt mest förföljda folk vi finner i världshistorien - jagade av assyrierna, babylonierna (sammanlagt fem deportationer), romarna, av kristna i alla europeiska länder. De som vill ha belägg om antisemitismens grunder kan jag ur en rik litteratur välja tre verk. ”Judehatets svarta bok” – inte skriven i Sverige utan en översättning från norska; ”A History of the Jews” av den engelske historikern Paul Johnson, med omfattande källförteckning; och ”The Case for Israel” av Alan Dershowitz.

Den svenska vänsterregeringen erkände omgående den icke existerande staten Palestina som stat och utlovade 1,5 miljarder extra i bistånd. Med de pengarna betalar den palestinska myndigheterna lön för de terrorister som sitter i israeliska fängelser. För svenska skattebetalare är detta en stor utgift.

  De palestinska knivmorden på judar hyllades i en demonstration i Malmö. Två svenska politiker deltog.

  Den judiske barnläkaren Salomon Schulman skriver (Expressen 20/12) att trycket från de antisemitiska invandrarna i Malmö tvingar judarna att flytta – bara några hundra finns kvar, med packade resväskor. Från regeringen kommer ingen kritik.

  Göteborgs kulturförvaltning har visat en antisemitisk film i stadens skolor.

  Natten till 10 november 1938 kallas Kristallnatten. 1400 synagogor i Tyskland brändes, 7500 judiska butiker plundrades, 30 000 judar skickades till koncentrationsläger. När minnet högtidlighölls i år i Umeå och Uppsala var inga judar inbjudna.

  En vecka i november antog FN:s generalförsamling sex resolutioner som kritiserade Israel. Inget annat land – Kuba, Kina, Saudarabien, eller ens IS, fick kritik för att kränka mänskliga rättigheter.

  Sverige röstade för, eller avstod.

  Statens television utnämnde till julvärd Gina Dirawi. Hon har liknat Israel vid Nazityskland. Detta är den värsta tänkbara förolämpning mot judarna. Den kan förklaras bara som utslag av grov antisemitism, eller total okunnighet – eller kanske en kombination av dessa egenskaper.

  Efter IS-terrorn i Paris jämförde utrikesministern Margot Wallström terroristerna med Israel. Att Israel försvarar sina medborgarna mot knivattackerna kallade hon ”utomrättsliga avrättningar”.

  En test för de grammatikintresserade -jämför följande meningar:

  1. En ny utrikesminister vore inte så dum.

  2. En ny utrikesminister vore inte så dumt.

  Båda meningarna är satsförkortningar.

  Fakta

  Nils-Eric Sandberg

  är före detta ledarskribent i Dagens Nyheter samt publicist i filosofiska och ekonomiska ämnen.

  Visa mer...