Nils-Eric Sandberg: Donald Trump borde läsa Bertil Ohlin

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Lars Ottosson

Frihandel genererar välstånd för alla parter. Men republikanernas stjärna är protektionist. Han borde läsa på bättre.

Ledningarna för de amerikanska partierna bör vara i samma situation som den svenska pingströrelsen efter händelserna i Knutby. Pingstpredikanternas givna fråga var: Vad är det i vårt samfund som attraherar psykiskt så instabila personer? De amerikanska politikernas problem: Vilka mekanismer i politiken och i opinionen leder till att rena galningar kan vara på väg att bli presidentkandidater?

Adam Smith formulerade 1776 frihandelns grundprincip: om alla gör det de är bäst på blir resultatet optimalt, det vill säga bättre än alla alternativ. All praktisk erfarenhet visar också att frihandel genererar välstånd för alla parter.

Men republikanernas stjärna Donald Trump vill stoppa frihandeln och påstår att Kina för ett handelskrig mot USA. I en rationell debatt bör risken för avslöjande vara proportionell mot avståndet från sanningen. Men debatten i USA är inte rationell. Republikanen Mitt Romney som har ledningens uppdrag att stoppa Trump är också mot frihandel; det visade ekonomen Paul Krugman nyligen i sin krönika i New York Times.

  Socialisten Bernie Sanders är, som alla socialister, mot ekonomisk frihet. Han vill också stoppa frihandeln. Enligt Sveriges Radios USA-korrespondent pressar han Hillary Clinton i samma riktning. Världens till effekten största frihandelsavtal – ”Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) mellan EU och USA tycks vara hotat.

  USA har en tradition av protektionism – märkligt med tanke på att USA har relativt liten utrikeshandel, cirka 15 procent av BNP. Sverige har det tredubbla. Det ger oss stora fördelar: vi kan via exportintäkterna köpa mycket av vad vi behöver utifrån och slipper tillverka allt själva. Det innebär att vi även som liten nation via importen kan utnyttja de långa seriernas ekonomi.

  Paul Krugman har fått ekonomipriset. Med tanke på det borde han ha läst på bättre. Han påstår att depressionen ledde till den amerikanska protektionismen på 1930-talet. Fel, sambandet var det omvända. Wall Street-kraschen knäckte bankerna i USA. 5 400 gick omkull. Rader av företag gick i konkurs. Senatorerna Hawley och Smoot drev igenom en lag som höjde tullarna på import till 69 procent. Detta knäckte de europeiska exportmarknaderna. Så 1931-33 minskade världshandeln, mätt i dollar, med två tredjedelar. Det vållade depressionen. Milton Friedman och Anna Schwartz har utrett detta i ett stort arbete som gav Friedman ekonomipriset. Anna Schwartz hade gjort halva jobbet, men blev utan.

  De svenska ekonomerna Eli Heckscher och Bertil Ohlin beskrev frihandelns fördelar i en berömd teori. Jag tror att Donald Trump slarvat med sin läsning av Heckscher och Ohlin.

  Någon gång har jag kommit till Bordershop och sett unga män lastade med hundratals burkar öl. Ingen av dem tycks ett ögonblick tänka på Heckscher-Ohlins utrikeshandelsteori. Det gör mig så bedrövad.

  Fakta

  Nils-Eric Sandberg

  är före detta ledarskribent i Dagens Nyheter samt publicist i ekonomiska och filosofiska ämnen.

  Visa mer...