Okunnigt och farligt babbel om raser

Ledare Artikeln publicerades
Ni är inga "arier". Bara fåntrattar med dålig självkänsla.
Foto:Fredrik Sandberg/TT
Ni är inga "arier". Bara fåntrattar med dålig självkänsla.

Nazisternas envisa påståenden om att deras ras är bättre än andra är bara ängslig egocentrism. Vi är alla av samma ras – det vill säga ett hopkok av gener från olika håll.

För några veckor sedan publicerade en kvinna i min vänlista på Facebook texten: ”The worst kind of racist is the one who hates his own race” (den värsta typen av rasist är den som hatar sin egen ras).

Hon kallar sig nationalsocialist och i juli delade hon en bild där hon menade att invandring till Sverige, Tyskland och England av personer med mörk hy var ”white genocide”, det vill säga folkmord av vita. På en annan bild av en blond tjej med midsommarkrans menar hon att det inte är något fel i att älska och stötta sin egen ras.

Nazisterna är besatta av rastänkandet. Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, tycker att medborgarskap bör baseras på rasbiologi och att rastillhörigheten ska bedömas av ett statligt institut. Människor som anses tillhöra andra raser än den ariska ska återsändas till de länder de tros härstamma ifrån.

Förutom att tanken är avskyvärd i sin brist på respekt för andra människor och ett plågsamt narcissistiskt hyllande av självet kan det visa sig mycket svårt att genomföra i praktiken.

En reklamfilm från reseföretaget Momondo har på ett effektfullt visat att få – någon? – är några arier även om vi skulle vara rågblonda och födda på BB här uppe i norr. I stället är vi alla ett hopkok av gener från olika håll.

I filmens inledning får vi möta människor som kallar sig patriotiska, som säger att de och att de är stolta över sina länder och kulturer. Några uttrycker också att de inte gillar folk från vissa andra delar i världen.

Men när forskarteamet granskades deras individuella gener visade det sig att de faktiskt härstammade från ett stort antal länder från hela världen, till och med från länder de hade sagt sig hata...

”Det här testet borde vara obligatoriskt för alla. För hur kan extremism existera när vi alla är släkt? Det finns ingen ren ras", kommenterade en kvinna som deltog i testet. 

Reklamfilmen lades upp på Youtube i juni 2016 och har setts miljontals gånger, men förtjänar än större uppmärksamhet, till exempel att den blir obligatorisk i svenska skolor. En undersökning bland medborgare i 100 länder från 2014 visade att bara var tredje hade hört talas om förintelsen och 32 procent hade hört talas om den men ansåg att den antingen var en myt eller kraftigt överdriven (Anti Defamation League 2014). Det behövs uppenbarligen en omfattande informationsinsats. Fakta ska upp på bordet och in i huvudet. Det finns faktiskt de som har dött för att de har tillhört "fel" ras, och dit vill vi aldrig mer tillbaka.

Medierna har under året gett nazisterna oerhört mycket utrymme. Men det har mer handlat om att dessa har demonstrerat, att de är våldsamma samt att många – med rätta – har reagerat. Få har talat emot i sak, vilket dessvärre tycks behövas.

Enligt Expo dokumenterades under förra året 3 064 aktiviteter i den rasideologiska miljön. Det är den högsta siffran sedan man började mäta 2008. I Skåne ökade antalet dramatiskt från 198 till 525. Enligt polisen i Stockholm har brotten som misstänks ha begåtts av högerextrema ökat; även i Skåne ser polisen en ökning. Säpo bedömer att nazister som begår eller uppmuntrar till brott har ökat. Det betyder en större risk för rikets inre säkerhet.

“Tillsammans är vi en växande kraft som inte går att stoppa!”, sa NMR:s ledare, Simon Lindberg från Kristianstad, inför demonstrationen i Göteborg i lördags. Att det slutade med att han själv greps och att demonstranterna bara fick promenera mellan två ICA-butiker i Mölndal innan de stoppades var genant.

Dock lär floppen inte göra att färre blir nazister; för att förändra den utvecklingen behövs kunskap och argument.

De desperata förbudsförslagen haglar, men dragningskraften riskerar att öka i takt med att de kan framställa sig som stackars martyrer som stoppas från Almedalen eller gator och torg. Ebba Busch Thor (KD) vill göra det kriminellt att vara med i rörelsen och Annie Lööf (C) föreslår att det ska vara olagligt att bära alla former av hakkorsliknande symboler. Men inget av dessa förslag kommer att göra någon större skillnad; kanske lockar de väljare bland anti-nazister, men de påverkar knappast nazismen att locka fler så kallade ”patrioter”. Hotet måste tas på allvar och bemötas i skolan, med samtal, med bestämdhet i ord snarare än i nypor.

Den här artikeln hade inte kunnat skrivas i nazisternas drömvärld. Där hade min tidning förbjudits och jag ”rensats upp” och ställts inför rätta. Låt oss tala högt så länge vi kan.

Reklamfilmen: