Annons

Rymmande brottslingar borde bestraffas – inte belönas

Allt fler avviker från öppna anstalter, vilket en av Kriminalvårdens chefer tycker ska lösas genom att man hjälper de intagna med permission. Men den som inte respekterar straffet borde i stället straffas hårdare. Markera. Visa vem som bestämmer.
Ledare • Publicerad 6 augusti 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

Antalet intagna som avvikit från öppen anstalt har fördubblats på två år, meddelade Ekot på tisdagen. Jörgen From Nordin, enhetschef vid Kriminalvårdens säkerhetsavdelning, kommenterade på ett minst sagt undfallande sätt:

”Vi har funderat på; kan vi göra något bättre för att man inte ska välja att avvika. För när vi tittar på det så är det ganska vardagliga saker. Man vill komma hem till flickvännen, det kan vara någon fest man vill gå på. Vilket såklart inte är okej, men då kanske vi kan hjälpa dem på annat sätt, att man får en permission så att man kan lösa det sociala hemma” (6/8).

Annons

Det är visserligen inte de värsta skurkarna som sitter på en av Sveriges 16 öppna anstalter med säkerhetsklass 3 – den lägsta – men de sitter trots allt inne av en orsak. De kan ha dömts för lindrigare brott eller suttit av en längre tid på sluten anstalt och flyttats inför frigivning. De har gjort fel och ska tvingas känna av det.

Sedan 2017 har Kriminalvården drivit en strategi att öka antalet klienter i klass 3-anstalterna, vilket lett till trängsel, men svaret på den problematiken är att bygga fler fängelser – inte passivt se på hur folk kommer och går. Inte bocka och buga för rymmarnas önskemål och behov att träffa tjejen.

Redan förra året varnades det för att antalet avvikelser hade ökat, bland annat med anledning av sämre klimat, och tydligen har lite hänt sedan dess. Nu behövs förändring för att inte samma nyhet om rymningar ska spridas även nästa sommar.

När någon kommer tillbaka till anstalten efter en runda i frihet blir hen placerad i en sluten anstalt, men straffets längd påverkas inte. Frågan är om det inte borde ändras. Om det inte kostar nog mycket att försöka rymma kan vi räkna med att fler försöker. Om Kriminalvården signalerar att de som smiter för att gå på fest inte ska få repressalier – utan att fler i stället får permission för att göra så – ger man efter när man borde vara skarpare.

Den som har kränkt andra och brutit på lagarna ska bestraffas.

Än så länge har ingen rymt från anstalten i Vä, men med tanke på att det är överfullt (liksom på nära hälften av Sveriges fängelse) kan det vara en tidsfråga innan det händer. Anstalten har idag 76 platser i säkerhetsklass 2 och 23 platser i säkerhetsklass 3. Många medborgare önskar att dessa 99 stannar där de är och inte spatserar ut för att gå på kalas.

Nu är fler fängelser på väg och ett av alternativen är en utbyggnad i Kristianstad, då gällande säkerhetsklass 2. Pierre Månsson (L) kommunstyrelsens ordförande, har varit i kontakt med Kriminalvården och bestämt att ska ses efter sommaren, så processen är igång.

En utbyggnad kan ge fler arbetstillfällen, vilket är bra, men låt oss hoppas att politikerna ställer höga krav på säkerheten. Den som samhället har dömt till fängelse ska stanna där tiden ut. Den myndighet är satt att hantera det hela ska hjälpa dem bli bättre medborgare – inte hjälpa dem till permission när de tagit en sådan utan att fråga.

Läs gärna även dessa ledare

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons