Annons

Nils-Eric Sandberg: Skatt på dödsfall

Antag att en person arbetar flitigt, sparar, investerar, och bygger ett företag. Begår han då ett brott?
Nils-Eric Sandberg
Publicerad 19 februari 2018
Nils-Eric Sandberg
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nils-Eric Sandberg
Nils-Eric Sandberg

Ja, säger vänstern. Ordföranden i Ung Vänster, förklarade flera gånger att Ingvar Kamprad var en tjuv. Han hade pressat kostnaderna i sin produktion. Alltså hade han stulit pengar från sina anställda.

Det är så vänstern resonerar: produktivitet och skapande blir stöld om de som producerar tjänar pengar. Men vänstern läser inte böcker – inte heller sin egen historia. Marx och Engels skriver i sitt kommunistiska manifest, 1848, att det är den kapitalistiska ekonomin som med sitt vinstintresse skapat produktivitet och välstånd. Kommunismens uppgift är att förstöra detta.

Annons

Den amerikanske ekonomen William Nordhaus har beräknat att 97.8 procent av den nya teknologins vinster tillföll konsumenterna. Vi som efter lite svordomar skruvade ihop Billys bokhyllor, och därmed fick råd att fylla dem med böcker, håller med.

Världens bästa tidskrift, The Economist, ger Kamprad högt betyg i en beundrande nekrolog.

Länge hade vi skatt på arv. När mannen dog försvann säg två tredjedelar av inkomsten för den efterlevande. Då kom staten och tog huset. När änkan frågade varför sade den socialdemokratiska finansministern att detta handlade om social rättvisa. Änkan förstod inte alltid.

Arvsskatten var inte skatt på kapital utan skatt på dödsfall.

De ekonomer som skriver SNS´Konjunkturrådets rapport brukar ha högt anseende. Jag recenserade alltid rapporterna i DN, och deltog i analysen. Men årets rapport gör mej förvånad. De tre författarna vill ha höjd kapitalskatt, bland annat en skatt på större arv.

Sven Rydenfelt skriver i sin bok om Tetra Pak att revisorerna räknade ut att om grundaren Ruben Rausing dog skulle de totala skatterna på arvet ta minst 100 procent av företagets värde. Arvingarna skulle tvingas sälja stora delar av sina aktier för att få loss pengar till arvsskatten. Så först fick de betala hög reavinstskatt, och sedan arvsskatt.

Ruben Rausing lånade stora belopp i Enskilda Banken och investerade i 32 år, innan han såg vinsterna av sitt arbete komma. Om han stannat kvar i Sverige skulle staten lagt beslag på hans livsverk. Kamprad skulle sannolikt råkat lika illa ut. Hur mycket hade den svenska ekonomin vunnit på detta?

Ett problem med det svenska skattetrycket att grundlagen inte garanterar någon en viss del av inkomsten och att egendomen ska vara medborgarens egendom.

IKEA och Tetra Pak är de två kommersiellt mest framgångsrika företag som startats i Sverige under efterkrigstiden. Staten jagade ut båda företagen ur landet med sina skatter.

Slutsatser?

Annons
Annons
Annons
Annons