Skärp straffet för brott mot knivlagen

Ledare Artikeln publicerades
Foto: Pontus Lundahl/TT

Straffet för olaga innehav av stickföremål bör skärpas.

Hela Sverige skakades av det brutala knivdådet i Göteborg i mitten av juli. En man i 20-årsåldern knivskars till döds i vad som misstänks ha varit ett rån som spårade ur. Tre personer har anhållits för misstanke om grovt rån och mord.

Attacken mot den 20-årige mannen är tyvärr inte det enda grova våldsdådet på senare tid där kniv varit inblandat. I Göteborg larmar sjukvården om brist på blod som en följd av knivattacker. Och våldet sker inte bara i storstäderna. Säter, Ronneby och Surahammar är bara några exempel på orter där människor har drabbats av knivskärningar de senaste veckorna.

Misshandel med kniv ökar. En kartläggning som SVT har gjort visar att 267 personer dödades av knivdåd mellan 2011 och 2017. Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, har antalet anmälda brott mot knivlagen ökat från 8 000 år 2009 till 10 500 i fjol. I början av 1990-talet minskade knivvåldet som följd av sjunkande alkoholkonsumtion, för att sedan öka igen. Under 2010-talet följer det dödliga knivvåldet samma mönster som dödligt våld med skjutvapen.

Trots att knivvåldet har ökat i flera år har regeringen varit passiv – fram tills nu. Efter den tragiska händelsen i Göteborg har justitieminister Morgan Johansson (S) meddelat att han vill skärpa straffen för brott mot knivlagen. I dag är straffet böter eller max sex månaders fängelse, eller ett år fängelse om brottet anses vara grovt. Det är för lågt.

Att en straffskärpning är på väg är välkommet. Men som vanligt när det gäller våldsbrott reagerar politiken för sent. Det grova våldet, både när det gäller kniv och skjutvapen, har ökat under flera år. Det ska inte behöva ske tragiska mord likt det i Göteborg för att politikerna ska vakna. Statistiken har funnits där hela tiden.

Morgan Johansson har att göra.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.