Annons

Sluta ge tjuvarna meningslösa straff som böter och prickar

Kristianstad ligger i topp vad gäller butiksstölder, på 18:e plats i landet. Hur många butiksbiträden ska behöva känna en klump i magen inför att gå till jobbet innan politikerna på allvar tar tag i problemet?
Ledare • Publicerad 25 april 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Peter Lydén/TT

Sverige har flest anmälda stölder per invånare i hela EU; varje år stjäls det för sex miljarder i våra butiker. Anmälningarna har visserligen minskat de senaste åren, men enligt handeln beror det inte på att det begås färre stölder, utan på att butiksägarna har tappat förtroende för polisen.

”Vi har flera tillfällen där poliserna blir irriterade på handlarna för att de slösar deras tid genom att anmäla snatterier”, konstaterade Per Geijer från Svensk Handel (Market 22/1).

Annons

Branschorganisationen efterlyser i sitt säkerhetspolitiska program ökad uppmärksamhet från polisen vad gäller vardagsbrott, men när stora resurser måste gå till gängbrottslighet, gränskontroller och grova brott blir små stölder nedprioriterade.

Det är inte så konstigt om poliserna blir frustrerade och inte hinner med, för idag finns det cirka 2 poliser per 1 000 invånare – att jämföra med snittet i EU som är 3,5.

Det finns få andra sätt att komma åt detta än att ge polisen ökade resurser. Visst kan man ta in ordningsvakter, men det är en desperat panikåtgärd.

Handeln vill också ha fler poliser på gator och torg, något som de flesta säkert skulle uppskatta men som inte har varit vanligt i Sverige.

När jag bodde i Australien och fick se poliser på krogen trodde jag självklart att något hänt, men de patrullerade bara omkring i förebyggande syfte. Inte sällan såg man dem spatsera längs med stranden med en glass i handen. Onödigt? Jo, kanske, men känslan av trygghet var stark. Man visste att de skulle finnas nära till hands om man behövde dem. Signalvärdet var högt.

Svensk Handel vill också se snabbare rättsprocesser och att straffrabatten för återfallsförbrytare avskaffas, så att den som döms tre gånger eller fler inte längre kan komma undan straff genom att hänvisa till ålder. Detta är bra förslag, liksom att ändra påföljderna.

Den som är kriminell eller inte ens går att identifiera avskräcks inte av hot om att hamna i belastningsregistret eller få böter; 8 av 10 dömda butikstjuvar betalar aldrig sina böter; 500 miljoner kronor väntar på indrivning av Kronofogden. I stället bör obetalda böter omvandlas till fängelse. Då känns straffet av. Då kan det få effekt.

Det vore bra om alla människor var att lita på, men det finns alldeles för många runtomkring oss som skapar otrygghet. Tjuvarna är ofta hitresta brottslingar, vilket förklarar att Skåne drabbas särskilt hårt. Nu behövs ett motstånd att räkna med. Priset är för högt, både i kronor och oro.

Läs gärna också

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons