Sluta käbbla och håll ihop inom alliansen i kampen mot de antiliberala partierna

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Janerik Henriksson/TT

Att L riktar taggarna mot M i stället för mot partierna utanför alliansen är bisarrt. Och skadligt för Sverige.

En Sifoundersökning visar att Liberalerna, som idag ligger på cirka 6 procent i opinionsmätningarna, har stor potential att vinna väljare från andra partier – och att man har störst chans att vinna röster från moderatväljare (SVT 3/7).

Kanske är det därför Jan Björklund nu väljer att öppet uttala kritik mot Moderaterna. I Dagens Nyheter lovade Björklund ge M en match om hur försvaret och energin ska utformas (2/7). I TV4 påpekade han surt att M är lite rädda för att utmana LO, och att det styrde partiet i frågan om lägstalöner (3/7).

Dagarna innan hade Liberala ungdomsförbundets ordförande Henrik Edin skrivit en debattartikel om att Moderaternas utveckling gör alliansen ohållbar. Han menade att M blivit mer konservativt och därmed glidit längre från liberalismen.

Det är sorgligt att L väljer att gnabbas internt i alliansen i stället för att finna grund för samarbete och maktskifte. Det finns värre motståndare än M – och utan enighet får man svårare att bekämpa dem.

Målet måste vara att stoppa skadlig politik som driver Sverige åt fel håll, men utan en väl fungerande allians kommer det att bli tufft att få bort Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet från makten. Det är inte bra alls, särskilt inte ur liberal synvinkel.

Människors frihet att forma sina egna liv är inget ideal för varken de rödgröna eller Sverigedemokraterna. Dessa partier ser snarare ett fritt samhälle som hotfullt och svårt att kontrollera. När folk väljer själva kan det bli kaos, och det gillar de inte. Individer ska i stället puttas in i samma mall, styras uppifrån.

Detta måste allianspartierna ta strid emot. Tillsammans. Eventuella meningsskiljaktigheter bör man ta internt. Allt annat ger i varje fall bilden av splittring i väljarnas ögon, vilket försvagar alliansens chanser att ta över i Rosenbad.

Sverige står inför stora utmaningar. Ett högt inflöde av nyanlända sätter press på systemen. Det kostar i kronor och ören och skapar konflikter när kulturer och värderingar krockar. Det behövs jobb och bostäder och det är bråttom.

Nu är det verkligen inte läge att konkurrera om väljarna. Det är i stället läge att fokusera på vad man tror på utan att smutskasta sina kompisar. Låt oss hoppas att inte fler allianspartier väljer Björklunds linje. De behöver ju varandra och att röstfiska från kompisarna i stället för från motståndarsidan känns inte så smart.