Socialdemokraterna borde ha låtit vinstfrågan dö

Ledare Artikeln publicerades
Foto: Sören Andersson/TT

Frågan om vinsttak i välfärden föll i riksdagen, men Stefan Löfven driver den vidare i valrörelsen.

Taket föll ihop i riksdagen. Vinsttaket på sju procent av operativt kapital, som regeringen föreslagit för privata aktörer inom skolan, socialtjänsten och assistansen (förslagen för vården kommer senare) röstades ned av Alliansen och Sverigedemokraterna under torsdagen.

Det är slutet på ett märkligt kapitel, där en undermålig utredning – som bland annat sågades av en av de egna experterna – drivits fram med en kader av ohederliga argument.

Ta bara det faktum att det så kallade taket i praktiken är ett vinstförbud för många företag. Såväl statsminister Stefan Löfven som utredaren Illmar Reepalu har hävdat att mycket få kommer att beröras av förslaget. Men när företagaren Dan Olofsson lät revisionsföretaget PWC räkna på konsekvenserna konstaterades att 80 procent av företagen inom sektorn skulle få sin vinst sänkt med 80-100 procent. De allra flesta skulle få lägga ner.

Men att kapitlet om vinsttaket är till ända i och med riksdagsvoteringen betyder tyvärr inte att historien är slut. Socialdemokraterna går till val på att införa förslaget nästa mandatperiod istället.

I kampanjen “Stoppa vinstjakten” lyfter partiet fram att privata äldreboenden i genomsnitt har 10 procent lägre bemanning än den kommunala omsorgen, och att undersköterskor tjänar 1 800 kr mindre i månaden i de privata företagen. Man glömde förstås nämna att antalet sjuksköterskor enligt Socialstyrelsen är sju procent fler på de privata boendena, och att i princip alla yrkesgrupper – inklusive sjuksköterskorna – tjänar märkbart bättre än i de kommunala motsvarigheterna.

Sådana medel får man ta till när själva premissen för ens förslag inte håller. Socialdemokraterna har blivit motbevisade gång på gång i frågan om vinsttak.

Ändå driver de förslaget och sin kampanj vidare. Osäkerheten för de som driver välfärdsföretagen, de hundratusentals elever som går i friskolor, de tiotusentals äldre som lever på privata äldreboenden, eller de miljoner människor som varje år besöker privata vårdcentraler, lever därmed kvar under nästa mandatperiod.

Taket har fallit. Ett märkligt kapitel är över. Det är synd och skam att Socialdemokraterna inte låter frågan om vinstbegränsningar ta slut med det.