Annons

Sommarlovet får inte bli en tid för tvångsgifte

Vissa unga flickor kommer inte återvända till skolan efter sommarlovet. Staten behöver skydda dem och försvara deras rätt till frihet.
Ledare • Publicerad 25 juni 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Sommaren står för dörren. För många barn har ett tio veckor långt sommarlov precis börjat som förhoppningsvis blir fyllt av sol och bad. Men inte för alla. Sommaren är också säsong för tvångsgifte och könsstympning i samband med resor till släktingar i föräldrarnas hemländer. En del flickor återvänder aldrig till höstens skolstart.

Hedersrelaterat våld har länge varit ett välkänt fenomen i Sverige. Det började som bekant redan uppmärksammas med morden på Pela Atroshi och Fadime Sahindal i slutet av 1990-talet.

Annons

Hedersvåldet utövas vanligtvis av grupper där kulturella föreställningar om att framförallt den manliga delen av släktens heder är viktigare än de enskilda individernas. Tusentals unga blir kontrollerade, bortgifta, misshandlade, hotade, omskurna och i vissa fall mördade.

Sveriges främsta expert på hedersproblematik, docent Astrid Schlytter, menar att så många som en kvarts miljon av alla elever med utländsk bakgrund kan vara utsatta för hedersförtryck i någon form. Det är hisnande siffror, och mörkertalet är förmodligen stort.

Trots vetskapen har hedersförtrycket länge ursäktats och relativiserats, av både politiker, skola och socialtjänst. Ideella initiativ som ”Glöm aldrig Pela och Fadime” (GAPF) och “Varken hora eller kuvad” har arbetat i motvind och misstänkliggjorts när de belyst hedersproblematiken.

”Jag hoppas att ni inte vänder dem ryggen, att ni inte blundar för dem”, sa Fadime i ett känsloladdat tal till riksdagen, några månader innan hon blev mördad av sin pappa.

Men det är först på senare år som konkreta politiska åtgärder har föreslagits och till viss del genomförts. Exempelvis har lagarna mot tvångsäktenskap skärpts. Märkligt nog kommer en egen rubricering för hedersbrott inte bli aktuell förrän strax före valet i år.

I dagarna lade dock Liberalerna fram flera nya förslag för att skydda unga som lever i hedersförtryck. Bland annat föreslås utreseförbud för familjer som misstänks åka utomlands för att gifta bort sitt barn. Familjer ska inte heller längre ges möjlighet att säga upp sitt barns medborgarskap. Personer som döms för brott med hedersmotiv ska kunna utvisas om de inte är svenska medborgare.

Dessutom ska kommunernas socialnämnder få utökade befogenheter att besluta om omhändertagande av barn och ska kunna sätta in åtgärder tidigare i ett barns liv om det finns misstanke om hedersbrott.

Att upptäcka hedersvåld i ett tidigt skede är otroligt viktigt. Där krävs utbildning av socialtjänst, Migrationsverket, skolpersonal och polis. Dessutom behövs utökade frivilliginsatser i de områden där många av de utsatta unga bor.

Liberalernas förslag är välkomna. Hedersförtryck är inte något som plötsligt uppstår i ett vakuum, utan snarare något som intensifieras ju äldre barnet blir. Tidiga insatser, men även stränga påföljder när det kommer till hedersbrott, är nödvändiga.

Alla barn och ungdomar som växer upp i Sverige måste få vara fria att själva besluta om sitt liv. Det är en skam att vi går mot ännu en sommar som inte alla unga får samma möjlighet att njuta av.

Emma JaensonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons