Annons

Sov dig frisk och lycklig

Det allra bästa sättet att mota bort sjukdomar och få resurser att räcka till vård är att vi aldrig ens blir sjuka. Genom att fokusera på friskhet i stället för sjukdom kan budgetar och människor må bättre.
Ledare • Publicerad 27 september 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Martina Holmberg / TT

”93 procent av bröstcancerpatienterna överlever och 97 procent överlever prostatacancer. Bättre diagnosmetoder och läkemedel anses ligga bakom de positiva siffrorna”, kunde vi läsa häromdagen (Mitti 25/9).

Visst är det vackert att vi lever i ett land med avancerad sjukvård, där svåra sjukdomar kan botas och färre slipper dö. Men även om operationer, cellgifter och medicin kan lindra och bota är det allra bäst att aldrig bli sjuk. Dels eftersom de flesta behandlingar ger biverkningar, och dels då det orsakar oro och lidande att genomgå en sjukdomstid.

Annons

Därför är det bra att Region Skåne har beslutat att erbjuda vissa 40-åringar hälsosamtal om mat, livsstil och motionsvanor. ”Vi måste ställa om sjukvården och jobba mer förebyggande”, sa Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Förhoppningsvis kommer samtalen även att handla om sömn.

Jag har med stor fascination läst boken ”Sömngåtan”, skriven av hjärnforskaren Matthew Walker.

I hela mitt liv har jag känt att vakenhet är dygd medan sovande är ett tecken på lättja, och jag har alltid skuttat upp på morgonen och känt mig stolt över att sitta vid datorn klockan 06. Men vad jag missade var att det under timmarna med John Blund händer märkliga saker, fantastiska ting och mirakel i hjärnan och kroppen.

Att inte sova nog mycket kan leda till hälsoproblem som depression, ångest, diabetes, cancer, fetma, hjärtinfarkter och stroke, konstaterar Walker och belägger det hela med ett stort antal undersökningar.

Personer som sover mindre än åtta timmar per natt, i synnerhet under sex timmar, drabbas av försämrad fysisk uthållighet och syreupptagningsförmåga.

De som sover för lite har förhöjd risk för att utveckla Alzheimers sjukdom. De kommer att vilja äta mer och onyttigare, samtidigt som hormonet kortisol ökar och gör att det blir svårare att tillgodogöra sig matens näringsämnen.

Ju lägre sömneffektivitet en äldre person har, desto högre är risken att dö, att bli sjuk eller deprimerad samt förlora i vitalitet och kognitiv funktioner.

Män som sover för lite får färre spermier och mindre testiklar. Kvinnor med sömnbrist får nedsatt fertilitet och förhöjd risk att drabbas av missfall.

Det finns helt enkelt väldigt många anledningar till att sova!

Annons

Men hur funkar det? Jo, sömnen består av två olika cykler: NREM-sömn och REM-sömn, som avlöser varandra under natten i intervaller om cirka 90 minuter.

Under den djupa NREM-sömnen rensas onödiga kopplingar i hjärnan bort, samtidigt som man befäster kunskaper. Walker jämför NREM-sömnen med att trycka på ”spara” på datorn, då den skyddar information man nyss fått.

Under REM-sömnen drömmer vi, och kopplar hej vilt till gamla erfarenheter och minnen, ”gärna på abstrakta och mycket överraskande sätt”. Kroppen är helt slapp och den rationella delen av hjärnan är bortkopplad till förmån för lite galenskap.

Det verkar som att REM-sömnen är viktig för vår förmåga att funka med andra.

Under den stärks vår förmåga att känna igen och förstå socioemotionella signaler, som ansiktsuttryck och gester. ”Också förmågan att varje dag reglera känslor hänger på många sätt samman med hur mycket REM-sömn man får”, skriver Walker.

De som inte får sova (och drömma) blir i stället överkänsliga och tappar förmågan att läsa av nyanser i känslosignaler. De blir lätt avogt inställda till sin omgivning och kan börja ”uppfatta helt blida och vanliga ansiktsuttryck som fientliga”.

Sömnen påverkar amygdalan – den del av hjärnan där ilska och vrede uppkommer. De som sover mindre får ökad aktivitet där, vilket kan leda till okontrollerade, ohämmade och olämpliga känsloutbrott.

Efter en god natts sömn kunde dock den del av hjärnan – prefrontala barken, som styr det rationella, logiska tänkandet – tygla den dramatiska amygdalan.

Sömnen är också bra för alla som pluggar eller vill göra ett bra jobb. Walker går igenom ett antal studier där personer har fått lära sig olika färdigheter på antingen morgonen eller kvällen, och sedan fått antingen vara vakna en dag eller sova. De som sovit mindes betydligt mer, och blev alltså bättre helt enkelt av att ligga i sängen och drömma.

Personer som sover mer tjänar dessutom mer, bli bättre chefer med nöjdare anställda som blir mer engagerade i sitt arbete. De blir mer karismatiska och sprider arbetsglädje.

Annons

Det där med att jag studsar upp tidigt och lyder en lutheransk arbetslinjekultur är alltså inte alltid smartare än att sova en timme till...

Och i en tid när över EN MILJON svenskarna äter antidepressiva tabletter kan både de som vill undvika biverkningar och vården som vill spara pengar åberopa sömn som medicin.

Walker kallar drömmar för ”ett balsam för själen” då de ”tar udden av de känslomässigt smärtsamma, svåra eller rentav traumatiska händelser du upplevt under dagen”. Sen vaknar vi med emotionella lösningar och läkta sår.

Alkohol, som en del använder för att döva hjärtats smärta, är däremot värdelöst, då REM-sömnen störs. Bättre att sussa och låta hjärnan självhjälpa själen.

Som liberal tänker jag inte tvinga någon att sova mer för att spara pengar åt statskassan, men nog finns en nyckel till lycka i Sömngåtans budskap. Boken påminner oss om att vi har makten själva att må bra, att vi på egen hand kan lyfta humöret och bota kroppen. Visst är det härligt!

Så dröm sött, sov på saken, natti natti. Zzzzzzzz

-------

–-----

Läs gärna också ledaren om boken Hjärnstark.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons