Sverige är inte bäst

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Hasse Holmberg

Sverige har samma självbild som en fjortonåring. Att uttala sig negativt går inte för sig.

Sverige måste vara bäst. Därför åker statsminister Stefan Löfven ut på uppdrag i världen där han missionerar om den svenska modellen. Därför ska Sverige sitta i FN:s säkerhetsråd. Därför måste Sverige gå i framkant på alla plan. Det var länge sedan vi var en militär stormakt – då får vi vara en moralisk.

Samtidigt är vi blygsamma med flaggviftande och nationaldagsfirande. Ingen ska känna sig exkluderad eller utstött och att säga att man är stolt över Sverige är lite suspekt. Bara om omvärlden får en negativ bild av vårt land blir det kris. Att uttala sig missnöjt om Sverige i utländsk media, som författaren Katerina Janouch nyligen gjort, är inget man gör ostraffat.

I en tjeckisk tevekanal har Janouch påstått att hon inte känner sig säker i Sverige, som ett resultat av den stora invandringen.

Debatten efter uttalandena har inte främst rört huruvida det hon säger stämmer eller inte. I stället kretsar upprördheten kring det faktum att tjeckerna kan få en negativ bild av Sverige.

Historien har gått så långt att självaste statsminister Stefan Löfven känt sig manad att uttala sig. Till Aftonbladet säger han att det finns en stor respekt för Sverige och den svenska modellen utomlands, och att det är fel att tala illa om landet. Förre utrikesministern och toppdiplomaten Carl Bildt menar att det är problematiskt att andra länder kan börja få en negativ bild av Sverige.

Att oroa sig för Sverigebilden är inget nytt. Miljontals svenska skattekronor har gått till att bygga ett svenskt varumärke med ett eget nationellt typsnitt. I höstas hade Dagens Nyheter en serie om hur utländska medier börjat beskriva Sverige i allt mörkare termer.

Om det ligger något i det som står i utländska tabloidtidningar kommer i andra hand. Bilden är det viktiga. Det är den svenskaste av nationalism. Ständigt påpekas det att svenska traditioner som Lucia egentligen kommer från utlandet, att det är svårt att hävda vad som är genuint svenskt och att det är lite fånigt att vara stolt över sitt land. Men utomlands ska Sverige respekteras och beundras.

Sveriges självbild påminner om en fjortonåring som vill vara populärast i klassen, som ligger vaken på nätterna och undrar vad de andra tjejerna tycker om henne, men som knaprar Ipren för att orka med mattelektionen.