Tro inte att Sverige blir tryggare med SD

Ledare Artikeln publicerades
Jimmie Åkesson (SD).
Foto:Per Groth/TT
Jimmie Åkesson (SD).

Jag har förståelse för dem som har varit besvikna på de etablerade partierna som hanterat migrationsfrågorna taffligt och dragit på skattebetalarna enorma kostnader. Men att för den skull ge makt åt Sverigedemokraterna är ingen hållbar lösning.

SD:s framgångar har gjort svensk politik både krånglig och osäker. Parlamentariskt har det inneburit att inget av de traditionella blocken har majoritet, vilket har gjort det svårare att få igenom nödvändiga reformer. Att M försökt finna en utväg har i sig lett till en splittring inom Alliansen där drömmare har ställts mot realister och kaos uppstått.

Många har velat distansera sig från SD, eftersom partiets retorik och värderingar andas en människosyn som man inte delar, samt för att dess företrädare tycks bestå av den ena fifflaren efter den andra. Några har velat stoppa medier. Andra har kallat afrikaner för aphelveten eller invandrare för parasiter. Att man knappast kan beskylla migranterna för svenska välfärdsstatens generositet tycks de inte se. Och att flera av de egna glupskt tagit från skattebetalarna ignoreras.

Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson skrev på torsdagen i Wall Street Journal att de ”vill göra Sverige säkert igen”. Bråken i Rinkeby skylldes på migrationen och att många muslimer nu bor i Sverige kopplades till att några hundra har rest för att slåss med IS. Att det handlar om några promille av alla nyanlända nämndes inte.

    Där andra partier vill lösa problemen med att skapa jobb som minskar utanförskap, eller påverka dem som tvingar sina döttrar att bära slöja, är lösningen för SD att människor inte ska finnas här alls. Man saknade länge en integrationspolitik, eftersom en sådan inte skulle behövas utan migration.

    Hur skulle ett SD-styrt Sverige se ut? Får vi plats om vi inte är exakt som SD vill? Skulle vår rätt att välja religion eller yttra oss inskränkas?

    För den som älskar vårt liberala samhälle där vi är fria att vara och leva som vi vill så länge vi inte skadar andra är SD inget alternativ. För den som söker trygghet leder en röst på SD i motsatt riktning.