Tysta inte poliserna

Ledare Artikeln publicerades
Poliser på fotbolls-EM 2016.
Foto:Anders Wiklund/TT
Poliser på fotbolls-EM 2016.

Om det är okej att polischefer hotar sina anställda till tysthet, hur ska vi medborgare då kunna lita på dem?

”Har du pratat om det här med media är du...” Huruvida hon sedan avslutade meningen med ordet ”körd”, ”rökt” eller ”dööööd” är omtvistat, men att polisområdeschefen Lena Tysk inte alls gillade tanken på att polischefen i Sala, Agneta Kumlin, tänkte vittna om hur läget stod till inom polisen var uppenbart.

Att Tysk på tisdagen friades av Västmanlands tingsrätt ger rysningar. Om anställda inte får reagera när de anser att medborgarnas trygghet är hotad, eftersom cheferna är rädda för att framstå i negativt ljus, kommer det att påverka vår säkerhet. Vem ska våga vittna nu när rättsapparaten har sagt att kritik får tystas ner med hot eller hotfull ton? Media kommer att få väldigt svårt att avslöja oegentligheter som ger svenskarna värdefull information.

Tyvärr verkar kulturen inom polisen inte vara sådan att det gynnar en sund demokrati.

En polis jag träffade berättade att hen riskerade lönesänkning för att ha twittrat om sitt arbete, hur det fungerade på fältet, i den verklighet hen möter till blåljusvardag.

2013 vittnade gränspoliser på Arlanda om att de tystades om de kritiserade sina chefer. De kritiska hade kallats in till ”korrigeringssamtal” eller omplacerats.

SvD talade 2014 med höga polischefer som anonymt beskrev hur deras kritik mot den nya organisationen bemötts. ”Jag har fått skit för att jag stuckit ut hakan. Nu måste jag hålla klaffen om jag ska lyckas få någon annan tjänst”, sa en av dem (28/10) Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet, berättade: ”Vi har många chefer bland medlemmarna och de vittnar om att det blivit väldigt lågt i tak och att man inte längre vågar vara kritisk”.

2015 avslöjade SVT Nyheter hur Uppsalapolisen hade en tystnadskultur, där den som säger emot riskerade att frysas ut.

Säkerligen finns det fler exempel –  som kanske har tystats ner och aldrig har nått tidningarna. Hanne Kjöller skrev i sin bok ”En svensk tiger” att polisen präglas av ett lydnadsideal samt att det finns även ett tabu mot att tala med journalister.

Det är en uppgift för rikspolischefen och regeringen att se till att visselblåsare och konstruktiv kritik välkomnas vänligare. Bara så kan vi på en polismakt att lita på.