Var inte rädd för muslimska tjejer

Ledare Artikeln publicerades
Nej, de är inte alla farliga.
Foto: FRED ERNST
Nej, de är inte alla farliga.

När Sverigedemokrater i regionfullmäktige nyligen debatterade för en motion om att förbjuda bland annat slöjor i skånska vården blottades skillnaden mellan deras sätt att se på slöjan och den liberala syn jag själv har.

Regionrådet Patrik Jönsson (SD) berättade att han hade blivit bemött av en kvinna med slöja på vårdcentralen, vilket han uppfattade som ”osmakligt” (27/2).

Hans partikollega Mattias Kristiansson (SD) menade att alla muslimska kvinnor som bär slöja frivilligt också tror på det islam står för, och att det skulle finnas flera tolkningar stämde inte. Och så började han läsa ur Koranen: "När de helgade månaderna gått till ända skall ni döda avgudadyrkarna, var ni än träffar på dem; tag dem till fånga och omringa dem och lägga er i försåt för dem."

Han avslutade med: ”Om det är någon vill att man ska kunna ge uttryck för dessa åsikterna när man representerar Region Skåne så kan man rösta emot motionen.”

Allvarligt talat. Tror Kristiansson att en person som jobbar på vårdcentralen i Hässleholm eller Bromölla springer runt på gatorna efter jobbet och kidnappar dem som inte tror på Allah? Skulle samtliga muslimer vara en slags islamister? Detta är en farlig fördom som definitivt inte underlättar för de flickor som lever i ofrihet. Tvärtom.

Att hans inlägg applåderades ger rysningar.

Jag har skrivit flera kritiska artiklar mot att flickor av sin omvärld indirekt tvingas bära slöjor och burkinis, och personer från SD har säkert gillat flera. Men mitt mål är att frigöra kvinnor, inget annat. Jag ser att många av de muslimska kvinnorna deltar i fortsatt hederskultur i sina familjer, men jag uppmärksammar detta enbart för att befria. Det kan finnas kvinnor som är ute efter att förtrycka, sprida propaganda och döda ”otrogna”, men att döma alla som bär slöja är bara dumt.

SD brukar hävda att andra partier kopierar deras förslag, men att man landar i liknande slutsatser behöver inte betyda att man har liknande skäl att göra så.

 

Läs gärna

Befria flickorna från burkinin

Kommuner ska inte gå moralpolisernas ärenden och erbjuda småtjejer burkinis

Inga hedersstrukturer i våra badhus, tack