Annons

Varning för trollen som vill hjärntvätta dig inför valet

Var extra misstänksam när du läser artiklar och inlägg i år. Allt kanske inte är sant – och vissa saker sprids för att lura dig, påverka dig, manipulera dig. Vi måste alla se upp och tänka efter. Annars kan propagandans skapare komma att styra våra liv den närmaste mandatperioden.
Ledare • Publicerad 22 februari 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Vill ha ett finger med i spelet.
Vill ha ett finger med i spelet.Foto: Grigory Dukor

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har varnat för att desinformation och påverkanskampanjer kommer att förekomma i valrörelsen. ”Det har skett i USA, Tyskland och i Frankrike. Jag utesluter inte att den typen av aktiviteter kan förekomma även i Sverige” (Expressen 13/1).

Bakom propagandan står ofta det stora landet i öst. ”Ryssland är det land som vi ser i rapporterna, det är de som är aktiva”, har Stefan Löfven (S) sagt (DN 17/12). Enligt Hultqvist är det ”helt tydligt att man i Ryssland har trollfabriker där man medvetet sitter och skriver på sociala medier och sprider olika typer av bilder. Det jag sett mycket av rysk propaganda och så kallad information handlar mycket om att underblåsa splittring och underminera samhällsskicket i olika västländer. Där har man också sett att man agerat för att försöka påverka valresultat.”

Annons

Även Säkerhetspolisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, menar att Sverige utsätts för så kallad psykologisk krigsföring, främst från Ryssland och terrorgruppen IS. Enligt Mikael Tofvesson, enhetschef på MSB, handlar det om information som är avsiktligt förvrängd för att förvirra eller påverka. Ofta göms felaktiga detaljer i annan information (Ekot 27/7 -16).

De falska budskapen kan finnas överallt. Jag läste om en kvinna som smög in propaganda i en sajt där hon erbjöd spådomar av typen ”du kommer att träffa en lång mörk man”. I sociala medier får människor tydligen betalt för att skapa falska profiler med till exempel katter och hundar som profilbilder och sedan sprida ”fakta” och starka åsikter. Plötsligt kan det komma rykten om att en politiker har en svaghet – till exempel att hen dricker för mycket – och när många säger samma sak kanske vi tänker ”ingen rök utan eld”.

I januari 2016 spreds exempelvis information om att 13-åriga ”Lisa”, med ryskt ursprung, hade kidnappats och våldtagits i Berlin av män från Mellanöstern eller Afrika. En tv-kanal påstod dessutom att våldtäkten inte utretts. Folk demonstrerade och den ryske utrikesministern anklagade Tyskland för mörkläggning. Men ”Lisa” hade i själva verkar varit hos en vän och inte alls våldtagits. Det hela var påhittat för att röra upp känslor och vrida opinionen.

Lättast är det såklart att sprida falska nyheter i sociala medier, eftersom de inte omfattas av pressetiska regler. Men tyvärr kan även traditionella tidningar luras av trollen. I förra veckan publicerade flera stora medier uppgifter om att den misstänkte skolskytten i Florida var medlem i en milisgrupp för vita nationalister. Den brittiska tidningen Politico, fann dock att uppgifterna troligen har sitt ursprung i rykten som medvetet spreds till journalister på ett koordinerat sätt.

Att desinformerande förekommer är tydligt. Men varför? Mikael Tofvesson från MSB menade: ”Jag får ju uppfattningen, när jag tittar på den påverkan som Ryssland gör, att någon där borta tycker att man tjänar på att Sverige ska uppfatta sig själv som instabilt och mindre enat”.

Genom att sprida felaktiga fakta har man alltså som syfte underblåsa polarisering i debatten och skapa större splittring. Men det får åtminstone mig att undra vidare: varför då?

Jag ställde frågan till Patrik Oksanen, som är politisk redaktör för Hudiksvalls tidning och mycket engagerad i de här frågorna. Han menade att det ytterst handlar om att få våra samhällen att bryta sönder så att Ryssland kan flytta fram sina positioner i världen. ”Ryssland vill ha inflytelsesfär och vara världsmakt. EU och Nato står i vägen. Storleken på inflytelsesfären kan diskuteras, men exempelvis försvarsberedningen von Sydow har sagt Polen, Baltikum, Finland samt före detta Sovjetrepubliker. Andra säger Sovjet minus Baltikum. Vägen går via att demokratin undergrävs som styrelseskick och vi ska bråka internt och bli handlingsförlamade.”

Så hur hanterar man som vanlig väljare det faktum att ens åsikt kan komma att grundas i bluff och båg – och att det sedan kan komma att påverka vilka politiker som sitter i Rosenbad framöver och hanterar vår trygghet?

För det första behöver vi nog alla oftare fråga oss själva ”kan detta verkligen stämma?” när vi hör om något som får det att ryka ur öronen. För det andra måste vi ta i beaktande vem som är avsändare och om denna kan ha ett dolt syfte.

Det är dock viktigt att vi inte av rädsla för att spela Putin i händerna och framstå som oeniga börjar tystna eller anklaga varandra för att kritisera exempelvis migration eller skatteslöseri. Det är sunt med debatt och visst ”bråkande”. Vi kommer aldrig att enas, och i en demokrati är det helt okej, faktiskt något som ska uppmuntras. Självklart kommer vi att ryka ihop i valrörelsen – men vi bör kolla en extra gång vad som får blodet att koka och tangenterna att smattra iväg ilska tweets.

Annons

Fast vem vet, kanske är hela den här artikeln ett resultat av att någon i St Petersburg vill att jag skriver just så? Jag har ju aldrig besökt en så kallad trollfabrik eller själv träffat de ansvariga, utan mina ord bygger på vad jag har läst i andra medier. Det enda jag kan göra – och lova er läsare – är att se till att utveckla ett kritiskt öga, välja källor som jag litar på och oftast ange dessa tydligt

Men lätt är det inte. Vi kan nog räkna med att bli blåsta i valrörelsen. Vi får bara se till att ha ryggrad så att de inte blåser oss i fel riktning med sina opinionsvindar.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons