Annons

Vem lockas av ett jobb med hög risk och låg lön?

Avhoppen är stora på polisutbildningen och det finns få reserver. De måste lockas med attraktiva anställningsvillkor.
Ledare • Publicerad 12 juni 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Johan Nilsson/TT

Alla politiker vill ha fler poliser. Moderaterna vill att Polismyndigheten ska ha minst 25 000 anställda senast 2025, och att nyutexaminerade poliser ska kunna få studielånet avskrivet. Socialdemokraterna vill ha 10 000 fler anställda. Till och med Miljöpartiet, som knappast kan sägas ha lag och ordning som profilfråga, är inne på samma linje: fler konstaplar behövs.

Men spelar det någon roll om ingen vill bli polis? I höst kan 100 av 800 platser på polisutbildningen stå tomma. Under de senaste tre åren har i snitt elva procent av de antagna hoppat av utbildningen, rapporterar Sveriges Radio (10/6). Goda nyheter för dem som står på reservlistan? Knappast. Alla som har sökt och klarat testerna har redan blivit antagna.

Annons

Den nytillträdde polischefen Anders Thornberg har sagt att han vill se minst 1020 studenter inför vårterminen 2019. Lärosätena har svarat att det är omöjligt. Hur skulle det gå till när man troligen inte ens fyller dagens kvot på 800?

Sedan ett par år tillbaka har polisen övervägt att ta bort de fysiska kraven på de sökande, för att i stället ge studenterna möjlighet att träna upp sig under utbildningen. Men idén skrotades – som väl är, särskilt då begåvningskraven redan har sänkts. Det räcker inte med att ha fler poliser – de måste också vara kompetenta nog att klara av sina uppgifter på ett bra sätt.

Polisen skulle kunna lära av Försvarsmakten. Den som funderar på att bli soldat kan ladda ner en träningsapp med tips på hur man fysiskt förbereder sig inför testerna. I appen kan man dessutom dela resultat med vänner och sätta upp personliga mål. På polisens hemsida kan man förvisso klicka sig till en PDF-fil med träningstips. Men det räcker inte om man vill nå ut till unga, potentiella polisstudenter.

Fler måste lockas till antagningarna, och fler måste lockas att stanna. Moderaternas förslag om avskrivna studielån är en bra idé. Ett krav bör rimligtvis vara att man måste jobba några år inom organisationen innan man kan bli kvitt studieskulderna. Viktigast är dock arbetsvillkor och lön. Medellönen för poliser är drygt 32 000 kronor. Ingångslönen är drygt 23 000.

För att locka fler behöver man antagligen både höja ingångslönerna och förbättra möjligheten till en god löneutveckling. Polis är ett riskfyllt yrke, och det är rimligt att lönen avspeglar den risk det innebär att arbeta som polis.

Karin Pihl
Annons
Annons
Annons
Annons