Annons

Vem vill driva företag i vänsterns värld?

Bra företagsklimat är inte en present till företagarna; det är en förutsättning för att det ska finnas jobb och pengar till välfärd. Därför blir de rödas aggressiva inställning till företagandet ett hot mot friheten och tryggheten.
Ledare • Publicerad 2 oktober 2018 • Uppdaterad 3 oktober 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

”Företagens villkor” kom långt ner på listan över vilka frågor som väljarna tyckte var viktigast i valet – långt efter sjukvård, integration eller jobb (Svenskt Näringsliv). Det är inte så konstigt för många är mest intresserade av sin egen situation, och kanske tänker att företagens villkor bara rör företagarna själva.

Men det som gynnar företagen gynnar alla. Om företag har bra villkor skapas det jobb, då kommer fler nyanlända att kunna integreras och då blir det mer pengar till sjukvården. Ett gott företagsklimat har inte bara ett egenvärde, utan gör att fler ska kunna leva ett rikt liv.

Annons

Kristianstads företagare tycks lyckligtvis ha blivit mer positiva. I Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet, som presenterades på onsdagen, steg kommunen med imponerade 53 placeringar.

Dock steg man efter ett stort tapp de senaste åren, så plats 149 är mer en återgång till en normalplacering – och egentligen inget att jubla över. När SKL mätte företagsklimatet 2017 hamnade Kristianstad dessutom på plats 64, vilket var elva placeringar sämre än året innan.

Målet för politikerna är att förbättra sin position till kommande mätningar och enligt kommunalrådet Pierre Månsson (L) är planen är att fortsätta lyssna till företagen, se dem som värdefulla. Både han och näringslivschefen Pernilla Blixt pratar mycket om ”dialog”, ”fotarbete” och att skicka ”signaler”.

Det är tvärtemot vad vänstern tycker och gör. I Vänsterpartiets partiprogram står det att man vill avskaffa kapitalismen, och när Jonas Sjöstedt (V) intervjuades i Expressen TV inför valet utvecklade han sina tankar kring hur. ”Det kan ske genom att vi har fler löntagarägda och löntagarstyrda företag. Det kan ske genom att man stegvis stärker löntagarnas rättigheter och inflytande på sina arbetsplatser”. För Sjöstedt var detta ett sätt att ”stärka demokratin och minska att några i kraft av sitt ägande har makt över oss”.

Vad V:s partiledare inte har förstått är att företag inte är allas egendom. De har startats av personer som har en talang, fått en idé, satsat och tagit risker. Om de har anställt personal har de tagit på sig ett ansvar att betala höga arbetsgivaravgifter.

Det finns inget skäl till att prata om demokrati kring andras enskilda egendom. Företagen tillhör ägarna och de förtjänar beundran för sitt mod –inte konfiskering.

Men Sjöstedt har kallat grundarna till den populära friskolan Engelska skolan för ”profitörer” och menar att de tar pengar av elever och lärare (Partiprogrammet 16/5). Tar? 26 000 elever går helt frivilligt i deras 36 skolor och över 149 000 står i kö. Skolpengen är densamma som i kommunala skolor. Är grundarna då profitörer – eller välgörare?

Den något mildare Stefan Löfven (S) ger sken av att bry sig om företagen. Till exempel sa han i ett tal på SM i Ung Företagsamhet i maj: ”Allt för många bra idéer försvinner på vägen. För att någon inte vågar, för att människor runt omkring säger att det inte kommer att gå. Mitt råd till er är: Tro på er själva! Tro på er idé!”

Men han själv fortsätter beskatta dem, så kanske är skälet till att vissa inte vågar att de är rädda för alla bördorna som S lägger på dem?

I somras aviserade regeringen en höjning av arbetsgivaravgifterna motsvarande 15 miljarder om året i syfte att höja pensionerna. De rödgröna vill förbjuda företagare inom välfärdssektorn att göra vinst. Och allt fler företagare upplever att krånglet har ökat (NNR mars).

Annons

Svenskt Näringsliv ser ingen koppling mellan företagsklimat och vilka partier som styr lokalt, men nog har det betydelse vem som har makten nationellt. Där bestäms mycket av det som påverkar.

Och det som påverkar företagen påverkar oss. I socialistiska Venezuela svälter folket. 75 procent av befolkningen förlorade i genomsnitt 9 kg i vikt 2016 på grund av matbrist. Sjöstedt gratulerade diktatorn när han kom till makten 2013, och i sitt första-maj-tåg 2017 hyllade V landet med banderollen: ”Venezuela är inget hot. Venezuela är ett hopp”.

Vänstern ser företagen som statens, men Sjöstedt (V) borde hålla tassarna borta om han verkligen värnar om de svagaste. Och övriga partier borde hålla tassarna borta från V...

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons